Page 11 - Forsvarets Forum nr. 3 2020
P. 11

 UTFORDRANDE: Fordi ytringsfridom gjerne fører til kritikk og motbør, kan han vere utfordrande og slitsam for makt og styresmakter.
«Jeg blir stolt av Forsvaret når de stiller opp i Pride-paraden og er stolte av å vise frem mangfoldet»
booking og bestilling. På de betjente er det rom for flere, men du må huske å bestille.
– Vi bruker tid på å informere om valgmulig- hetene og de litt bortgjemte stedene. Jotun- heimen er kjempefint, men Langsua er vel så bra. Folk står i kø opp Prekestolen, men Sulldals- heiene er også fantastisk, og der er det veldig lite folk. Denne sommeren er en unik mulighet til å oppdage nye deler av landet, sier Solvang.
Fristed. Selv oppdaget han fjellheimen i 18-års- alderen. Da fikk Solvang sommerjobb som kokk på Valdresflya. Han tror naturen har blitt enda viktigere som fristed under koronakrisen.
– Folk har blitt flinke til å oppdage naturopp- levelser i nærområdene. Jeg går til og fra jobb hver dag. Og selv en tur gjennom Slottsparken eller en løpetur rundt Bygdøy kan være flotte
naturopplevelser. Når det butter imot eller jeg trenger å sette ting i perspektiv, er naturen et sted å lade batteriene. Der slutter hodet å kverne rundt hverdagen og arbeidsoppgaver.
– Dronningen har sagt det på en utrolig fin måte: «Du lar problemene ligge igjen i dalen når det eneste man trenger tenke på, er hvor man skal sette foten.»
Drøm om Svalbard. Entusiasmen for friluftsliv deler han med ektemann og helseminister Bent Høie. Det går mye i kajakk- og fotturer.
– Men dykking får jeg ham ikke med på. Der setter han ned foten, ler Solvang.
– Har du noen personlige turfavoritter?
– Det er så mange å velge i. Jeg pleier å si ingen nevnt, ingen glemt.
Etter noen sekunders betenkningstid kommer likevel en slags toppliste. Bjerkreim i Rogaland er hans personlige hytteparadis. Finn- skogen betyr også mye for ham. Da han og Bent Høie giftet seg i 2011, gikk bryllupsreisen hit. Et område ikke så langt fra Oslo hvor man kan få følelsen av villmark. Det samme kan man i Indre Troms, et område han har utforsket både sommer og vinter.
Nå drømmer han om en overvintring på Svalbard.
– En sesong på en fangsthytte. Jeg og Bent, og kanskje en polarhund eller to. I korona- perioden har jeg tenkt mer på verdien av det langsomme livet. Jeg tror alle har godt av å roe litt ned. Selv må jeg bli flinkere til ikke å si ja til alt. Da fylles kalenderen fort.
I skapet. Og travle tider har det vært, både for ham og ektemannen. De to traff hverandre første gang på Madla i 1993. Likevel tok det noen år før de ble et par. Det skjedde tre år senere i Stavanger.
– I starten trodde jeg at vi var to kompiser som var ute og tok noen øl sammen. Jeg måtte si rett ut at jeg var homofil. Det er jeg også, svarte Bent. Han hadde jo skjønt at jeg var homo for lenge siden. Man kan vel si at jeg har litt tungt for det, ler Solvang.
– Hvorfor valgte du å ikke være åpen om det under tjenesten i Forsvaret?
– Jeg tenkte at det var best å holde kjeft om
legningen min. Fordommer og begrensingene er ofte noe som ligger i hodet. Man bestemmer seg for at ting er vanskelig. Jeg lærte at dersom man ikke tør å være seg selv, så klarer man heller ikke lage gode relasjoner til andre mennesker.
– Tror du det har blitt mer takhøyde i Forsvaret?
– Jeg vet ikke om det noen gang har vært så ille. Men jeg blir stolt av Forsvaret når de stiller opp i Pride-paraden og er stolte av å vise frem mangfoldet. Men det er fortsatt sånn at de fleste mellom 14 og 18 år som vurderer å avslutte livet, gjør det på grunn av usikkerhet rundt seksuell legning. Mange gruer seg nok til før- stegangstjenesten av mange grunner. Når man i tillegg føler man må skjule hvem man er, så er det kanskje enklere å bli værende i skapet.
Medlemmer. Solvang ble aldri yrkesoffiser, men som generalsekretær i DNT er han turgeneral for det norske folk. I dag har organisasjonen 320 000 medlemmer. Solvang håper på enda flere.
– Det viser seg at når man spør, så tror mange flere at de er medlemmer enn det som er til- felle. Jeg håper derfor å få enda flere til faktisk å betale medlemskontingenten, sier han.
Med flere medlemmer får DNT en enda sterkere stemme for å ta vare på naturen.
– Vern gjennom bruk, som vi kaller det. Vi klarer ikke redde naturen hvis folk føler det er vanskelig tilgjengelig eller forbeholdt en liten gruppe. Da er det enklere å sette seg på et fly til syden.
Best under press. Koronatiden har vært hektisk. Da har naturen vært et sted for avkobling. Både for ham og Høie. I år har de vært sammen i 24 år. Enda en ting han kan takke Forsvaret for.
– Det har gått i ett på jobb og hjemmebane. Bent er helseminister og egentlig best når det koker rundt ham. Det er imponerende hvordan han klarer å holde hodet kaldt.
– Så det er egentlig han som burde blitt befal, sier Solvang.
SVEIN ARSTAD sa@fofo.no FOTO: KRISTER SØRBØ
 JUNI 2020 11
   9   10   11   12   13