Page 10 - Forsvarets Forum nr. 3 2020
P. 10

forsvaret&jeg » Generalsekretær i DNT Dag Terje Klarp Solvang
 48 år
Gift med helseminister Bent Høie Generalsekretær i Den Norske Turistforening Gjør klar for storinnrykk i norsk natur
 » – Jeg var litt distré som troppsbefal og var typen som glemte å booke undervisningsrom for rekruttene mine. Heldigvis satt det en hyg- gelig fyr på voksenopplæringen, han reddet meg ut av knipa gang på gang. Det var sånn jeg ble kjent med Bent Høie, som jeg senere ble gift med, forteller Dag Terje Klarp Solvang.
– Den gang visste jeg ikke at han var homofil, og jeg var selv ikke åpen om legningen min i Forsvaret. Jeg tenkte at det var enklere på den måten.
Forsvaret. I oktober 2018 tok han over som generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT). At han endte opp der, kan han i hvert fall delvis takke Forsvaret for. Med fagbrev som kokk var planen nemlig å tjenestegjøre i byssa på fregatt. Et av troppsbefalene fore-
slo at han istedenfor burde søke seg inn på befalsutdanningen.
– Jeg grep muligheten og fikk en veldig god sluttattest. Det hjalp meg å innse at lederskap var et spor jeg skulle følge videre. Jeg har et stort hjerte for Forsvaret og er veldig stolt av befalsut- danningen. Jeg lærte veldig mye, ikke minst om meg selv, sier Solvang.
Storinnrykk. Den Norske Turistforeningen har hovedkontor midt i hjertet av Oslo. Her får man likevel naturen tett på. Det første man møter, er en stor vegg dekket av mose i ulike sjatteringer med DNT-logoen i midten.
– Jeg kommer fra Finnskogen og elsker mose, sier Solvang.
Friluftsliv har alltid vært viktig for ham. I barndommen var det mormors småbruk på
Finnskogen som var boltreplassen. Nå er jobben hans å få nordmenn ut i skog og mark. I år kan det bli en enkel oppgave. Koronakrisen har satt en stopper for turer til sydlige strøk. Istedenfor kan turistforeningen se fram mot en sommer med potensielt storinnrykk i norsk natur.
– Det er jo egentlig en fantastisk mulighet til å utforske vårt eget land. DNT har 550 hytter. Men bare 100 av disse er vanligvis veldig travle om sommeren. De «ukjente hytteperlene» fin- nes det mange av, sier Solvang.
Utforske Norge. I 152 år har turistforeningen kunnet garantere sengeplass eller en madrass på gulvet for slitne turgåere. I år er det anner- ledes. For de selv- og ubetjente hyttene er regelen maks 20 personer samtidig på grunn av koronasituasjonen. Derfor har man innført
10 JUNI 2020 forsvaretsforum.no
   8   9   10   11   12