Page 19 - Forsvarets Forum nr. 3 2020
P. 19

På oppløpssiden
I august går Haakon Bruun-Hanssen av som forsvarssjef. Admiralen har stort sett hatt medvind til tross for enkelte motbakker underveis.
Klossene under sykkelskoene hans klaprer mot brosteinen. Den matte sorte landeveis- sykkelen står pent i sykkelstativet ved kafeen
i hjemstedet Son, og dagens tur er så godt som over. I likhet med hans periode som forsvarssjef. Nå skal han trille de siste hundre meterne hjem før han er i mål.
Ledertrøya. Han har styrt Forsvaret gjennom nesten sju år. I november 2013 tok han over etter Harald Sunde. Nå gjør han seg klar for at Eirik Kristoffersen tar over ledelsen på sensommeren.
– Kan du ikke beskrive det rittet du har deltatt
i de siste syv årene?
– Har du overlatt til meg å fortelle alt?
– Jeg har noen andre spørsmål også.
– Ja, hva skal jeg begynne med å si? Det har i grunnen vært et veldig bra ritt, syns jeg. Akku- rat som turen i dag, smiler den avtroppende forsvarssjefen.
Regelbrudd. Forsvarets forum møter ham
først ved Ås. Da er han halvveis på den faste 60 kilometer lange sykkelrunden. Da han startet, var det et kjølig drag i luften, men på Ås er det varmt nok til at den signalgule sykkeljakken kan legges i fotografens bil. Resten av antrekket er i sort og hvitt. Stengene på de blå, raske bril- lene er satt innenfor hjelmens stropper, et grovt brudd mot regel nummer 37 i sykkel- moteløvenes Velominati-regler.
– Er du opptatt av sykkeljåleri?
– Ser det sånn ut? kvitterer Bruun-Hanssen.
Livsnyter. For bergenseren handler stillingen som forsvarssjef om å holde balansen.
– Det er litt hva du gjør det til selv. Det er en type jobb som du veldig lett kan bli stressa i. Det er en type jobb hvor du kan møte veggen, stå på for mye, rett og slett, sier han og fortsetter:
– Som toppleder er du ofte ensom hvis du ikke finner noen andre måter å opprettholde sosial kontakt på og sørger for at du har momenter hvor du kan nyte livet og ikke bare jobbe.
Selv er han opptatt av å ikke gå inn i en rolle i jobben, men være trygg på at han er satt i den fordi han er den han er.
– Så jeg har de samme vennene. Jeg har klart å opprettholde vennskapelige forhold med mange kolleger uten sånn sjef-ansatt-tilnær- ming til ting. Og så prøver jeg å gjøre en del ting helt utenom Forsvaret når jeg har fri.
Deriblant sykkelferier i Sverige, Frankrike og USA med kona. Da pakker de med seg det de trenger i sykkelvesker, men overnatter på hoteller. Underveis stopper de for kaffe, lunsj eller en gang i blant et glass vin. Fysisk aktivitet i ulike former og avkobling med venner er vik- tig for Bruun-Hanssen.
På kafébordet foran ham står en tom kaffe- kopp og en asjett med smuler fra eplekaken han nettopp spiste.
Kneiker. – Har du støtt på noen uventede klatre- etapper? Der du har måttet slite litt mer enn det du så for deg?
Han nøler der han sitter i sola. – Nei, egentlig ikke.
Men han var aldri i tvil om at det ville komme utfordringer som ville kreve mer, og som kunne gå inn på ham. I forkant kan man ikke forutse hva de vil bli, forklarer han.
Deretter nevner han de mange høringene i Nigeria-båtsaken, der utrangerte marinefartøy fra Forsvaret havnet hos paramilitære i Vest- Afrika, som krevende. Han nevner badesaken fra 2011, som preget begynnelsen av hans periode som forsvarssjef, der en kvinnelig ver- nepliktig ble beordret til å nakenbade og foreta «intimvask» foran 30 medsoldater. Og han nev- ner Forsvarets største undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering, som ble lagt fram i februar 2018, og som viste at ansatte
og vernepliktige var blitt utsatt for seksuelle handlinger mot sin vilje.
– Dette var jo forhold vi har hatt utfordringer med. Vi jobber hele tiden med å ha null- toleranse for mobbing og seksuell trakassering, sier han.
Trass innsatsen på feltet avdekket under- søkelsen at det forekom både mobbing og trakassering. Det syns han var frustrerende.
– For du sitter igjen med et inntrykk av at alt det vi gjør, det hjelper ikke. Så tror jeg ikke noen vil være uenig med meg hvis jeg sier at hvis
vi ikke hadde gjort noen ting, så ville det vært verre, forklarer han.
– Men har det vært noen punkteringer underveis?
En tragedie. Noen seige motbakker har det altså vært.
»»»
JUNI 2020 19

   17   18   19   20   21