Page 18 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2021
P. 18

 18
 KAPITTEL 1:
OSAMA BIN LADEN PÅ VEGGEN
11. SEPTEMBER 2001
Det er en helt vanlig tirsdag på øya Vealøs utenfor Horten. Norske spesialjegere er i ferd med å avslutte en intens periode med dykking og trening på maritim kontraterror i Oslofjorden. Blant dem er Eirik og Frode Kristoffersen. Begge er ferske spesialjegere etter at de noen år tidligere kom gjennom nåløyet på opptaket til Forsvarets spesial- kommando (FSK).
Nå skal de til Bergen for å øve på utslusing fra ubåt. Så skjer noe som kommer til å få enorme konsekvenser, ikke bare for brødrene Kristoffersen, men for hele verden. Klokken 14.45 norsk tid treffer det første passasjerflyet World Trade Center i New York. 18 minutter senere treffer fly nummer to og eksploderer i en enorm ildkule.
Fra messa på Karljohansvern i Horten følger Kristoffersen-brødrene utviklingen.
– Skvadronsjefen forsto ganske raskt at norske spesialstyrker kunne bli spurt om å bidra. Vaktholdet på Vealøs ble forsterket, og treningen ble avbrutt. Ganske snart dukket det opp et bilde av Osama Bin Laden på en tavle, forteller Eirik.
Bildet var hengt opp av en legende innenfor spesialstyrkemiljøet, Bjørn Bjørnø.
– Han ga oss klar beskjed: «Nå er det i gang.»
Bergen-turen avlyses. Soldatene blir sendt til Rena for opptrening. Tidlig på 2000-tallet har det nasjonale kon-
traterroroppdraget første prioritet for FSK. Avdelingen har i tillegg en «internasjonal beredskapstropp» øremerket oppdrag i utlandet. Denne blir forsterket med flere spesialjegere. Eirik og Frode har erfaring fra Libanon og Balkan og plukkes ut.
– Norge ble tidlig bedt om å stille med styrker, ikke minst på grunn av erfaringen med operasjoner i fjellområder og vinterstid, sier Eirik.
Soldatene får ombygde Mercedes-feltkjøretøy. De børster støvet av tyngre våpen som 84 mm rekylfri kanon og 12,7 mm mitraljøse. Deretter følger en intensiv
opptreningsperiode utover høsten. På Rena føler
spesialsoldatene iblant at de er i ferd med å gå
glipp av krigen.
– Da vi først visste at vi skulle til Afghanistan,
var vi utålmodige etter å komme av gårde. Vi hadde ikke forestilt oss at operasjonen skulle vare i 20 år, forteller Frode.
Mot slutten av året er styrken klar for avreise. Men først tar brødrene juleferie i Bjerkvik sammen med familien.
– Mamma spurte om det var lurt at vi reiste samtidig og som del av samme patrulje. Vi svarte at det er bedre enn om vi skal reise hver for oss, så kan vi passe på hverandre, sier Eirik Kristoffersen.
«Mamma spurte om det var lurt at vi reiste samtidig og som del av samme patrulje. Vi svarte at det er bedre enn om vi skal reise hver for oss, så kan vi passe på hverandre.»
EIRIK KRISTOFFERSEN
WORLD TRADE CENTER: I tillegg til de 19 kaprerne, døde 2 979 personer i terrorangrepet 11. september 2001.
DOKUMENT | AFGHANISTAN


   16   17   18   19   20