Page 27 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2021
P. 27

  PAKKET SAMMEN: Ann-Helen Dybwad var en av de siste norske sol- datene som forlot leiren
i Mazar-e Sharif i 2014. Det var også hennes siste Afghanistan-oppdrag.
I 2007 er forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen flere ganger i Afghanistan. Ann Helen Dybwad fra Hurdal er sjef for det norske transportkontroll-teamet på flyplassen i Kabul. Det er hun som ofte tar imot forsvarsministeren.
– Anne-Grete sa: Har du flytta hit, eller?
Ann Helen ble tidlig interessert i internasjonale operasjoner. Hun forteller at hun kommer fra et lite sted og vokste opp i et arbeiderpartihjem hvor stikkordet var solidaritet. Alle engasjerte seg, og målet var beste felles hverdag for alle.
– Den tanken har jeg fortsatt, sier hun.
– Norge forplikter seg til å bidra internasjonalt. Det ønsker jeg å være med på. Jeg ser det som min plikt. Den plik- ten har jeg kjent på helt siden jeg kom inn i førstegangstjeneste. Du kan kanskje si at jeg tar plikten litt bokstavelig? Hun har vært i Libanon. Somalia. På Balkan. Da er det også naturlig å søke seg til Afghanistan i 2006. Hun er litt som poteten, sier hun. God på transport. Personelloffiser. Vognfører. Har kompetanse på CBRN. Alt-mulig-kvinne. Det hun husker best fra Kabul, er de fantastiske fjellene. Og det internasjonale miljøet på flyplassen. I 2006 blir et Nato-helikopter skutt ned. To nederlandske soldater blir drept. For Ann Helen gjør det inntrykk å se hvordan ned- erlenderne følger opp sine. De har masse tilgjengelig utstyr for å håndtere falne. Det har ikke Norge, erkjenner Ann Helen. Men det bestemmer hun seg for å gjøre noe med. Derfor starter hun arbeidet for å få på plass en falne-sats
for de norske styrkene.
Den får de i mai 2007. De neste tre månedene skal de bruke fire av de seks kistene som de har fått sendt ned. I
mai det året blir en finsk soldat drept. Det norske utstyret kommer godt med. Som Ann Helen sier, det er greit å ha noe mer enn kubbelys.
– Det handler om å ha modifiserte kister som er store nok, og som er vanntette og robuste. At vi skal ha spesielle uniformer og støvler som vi kan bruke, uansett hvordan de omkomne ser ut. Og at vi skal ha stelleutstyr, fotoramme, duk og kondolanseprotokoll. Det er mye å tenke på når vi mister noen. Og det er godt for de som står midt oppi det at noen vet hva som må gjøres.
I juni blir to norske offiserer drept på oppdrag for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Tadjikistan. Nordmennene
  i Kabul bistår.
23. JULI 2007
Spesialsoldat Tor Arne Lau- Henriksen blir drept i en
skuddveksling i Lowgar.
– At folk dør i internasjonale operasjoner, er vi forberedt på. Jeg synes det er greit å vite at man blir tatt vare på, hvis det skulle skje også, sier Ann Helen.
«At folk dør i internasjonale operasjoner er vi forberedt på. Jeg synes det er greit å vite at man blir tatt vare på.»
ANN-HELEN DYBWAD
FORSVARETS FORUM 27















































































   25   26   27   28   29