Page 29 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2021
P. 29

KAMP: Bildet er tatt etter en stridskontakt i Faryab og viser en norsk vogn. For Odd-Einar, Roy Thomas og de andre norske soldatene som tjenestegjorde der i perioden fra 2008, var dette del av virkeligheten.
KAPITTEL 4:
ÅTALIV
– Det var forferdelig å miste Tor Arne.
Sier Eirik Kristoffersen.
– Han var en veldig god venn og kollega.
Vi hadde en god minnestund, men gjennom- førte en planlagt operasjon et døgn senere. Det samme ville Tor Arne gjort.
– Det ble en måte å hedre ham på, sier Frode.
Kristoffersen-brødrene har til sammen fem runder i Afghanistan sammen – fra 2002 og frem til 2008. På spørsmål om hva de to er mest stolt av å ha oppnådd, kommer svaret unisont. Det er oppbyggingen av den afghanske spesialpolitiavdelingen: Crisis Response Unit 222 (CRU). Arbeidet med å mentorere avdelingen i Kabul, var de med å starte opp i 2007. Den har siden blitt omtalt som en av verdens mest erfarne kontrater- ror-avdelinger. Når det smalt i den afghan- ske hovedstaden, var det CRU som rykket ut først.
– Det var veldig få andre land som kom i gang med opptrening av lokale styrker så tidlig. Dessuten hadde vi en langsiktig plan og kunne følge opp avdelingen over flere år. Der gjorde norske spesialstyrker et virkelig godt stykke arbeid, sier Frode.
8. NOVEMBER 2007
Kristoffer Sørli Jørgensen blir drept av en veibombe i Meymaneh.
Odd-Einar Nygård er på flere oppdrag i Kabul-områ- det. Så, i 2008 blir han sendt til de nordlige delene av landet. De skal være hurtig reaksjonsstyrke – først i Bal- kh-provinsen. Så blir også Faryab nordvest i Afghanistan innlemmet. Der er sikkerhets- trusselen en annen. Oppdraget er også veldig annerledes. Telemark bataljon skal «legge til rette for at regionale styrker skal operere der». Det betyr egentlig å gå inn i fiendtlige områder og gjennomføre offensive operasjoner. Eller som Odd-Einar sier: å være
Natos knyttneve.
På én av disse operasjonene tar Odd-Einar
  FORSVARETS FORUM 29   27   28   29   30   31