Page 30 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2021
P. 30

 30
   BEDRE MENNESKE: – Før Afghanistan var jeg mindre reflektert og mer naiv, sier Odd-Einar Nygård.
«Han prøvde å ta livet av meg og mine. Jeg skjøt ham først.»
for første gang et annet menneskes liv.
En av vaktpostene til nordmennene varsler om at fienden monterer raketter rettet mot nordmennene. Nordmennene
rykker ut, og det blir skuddveksling. Odd-Einar sier at de har tydelige «rules of engagement» (ROE-er).
– Er det en hendelse du tenker mye på i dag?
– Nei. Vi snakket om det med én gang, vi gikk gjennom hendelsen sammen, og vi var enige om at vi hadde gjort det rette. Vi diskuterte hva vi hadde gjort teknisk, taktisk og emosjonelt.
– Han prøvde å ta livet av meg og mine. Jeg skjøt ham først.
– Husker du hvor mange ganger du tok liv i Afghanistan?
– Ja, jeg husker hver episode godt. Men det er ikke noe jeg tenker mye på.
I 2009 opererer Telemark bataljon som «task unit» i Faryab. Norge har tatt over ansvaret for sikkerheten i provinsen. Der er det stort sett lokale krigsherrer som styrer. Fienden kaller de «Anti-Afghan Forces». Han sier at de regner på antall stridshandlinger og finner ut at de er i kamp hver tredje dag.
– Det er slitsomt å bli skutt mot så ofte.
Han forteller om vogner som må taues inn til leir. Om soldater som får treff i selve våpenet. Men som selv ikke blir såret. – I Telemark bataljon snakket vi mye om å være forberedt på å krige. Jeg mener at vi var gode på det. Det var for eksempel aldri snakk om hvis vi kom i kamp. Det var når. Det er en veldig liten forskjell i bruk av ord, men semantikk betyr mye. – Hvordan vet man at man takler krig?
– Det vet man ikke før man står i det. Men vi hadde trent så realistisk som mulig før vi dro. I tillegg var vi flinke til å snakke. Hvis man snakker om hva man føler, er man bedre rustet til å takle det.
I lomma har han to bereter. Begge er grønne. Den ene er full av hull. Slitasje, kaller han det. Det var i 2010 at han fikk et hint om at han kanskje burde bytte. Men da han drar ned igjen i 2011, tar han med den gamle også, bare for sikkerhets skyld. Og han har den alltid med seg når han er på oppdrag.
– Jeg er ikke overtroisk, sier han.
– Men det var min greie. Den betyr mye for meg. Telemark bataljon betyr mye for meg. Og det betød noe for meg å ha med den gamle bereten.
DOKUMENT | AFGHANISTAN
   28   29   30   31   32