Page 29 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2022
P. 29
FIRE SPOR
– Gjennomgangen vår viser at håndterin- gen av varslingssaker ikke alltid er god nok, sa forsvarssjef Eirik Kristoffersen da han i juni leverte en statusrapport om varslingssystemet i Forsvaret.
Foranledningen til rapporten er debat- ten rundt varslingssystemet i Forsvaret. I løpet av våren og sommeren har en rekke saker om trakassering og overgrep kommet frem i mediene. Til tross for Forsvarets mantra om nulltoleranse mot mobbing og seksuell trakassering viser flere av sakene at omvarslede, den det har blitt varslet om, i alvorlige saker har fått beholde jobben i Forsvaret.
Dersom en ansatt i Forsvaret utsettes for trakassering eller overgrep, er det i hovedsak fire «spor» saken kan følge. Hvem det varsles til, avgjør hvilket spor saken havner i.
De fire sporene er:
1. Varsling i linjen. Da går varselet tje- nestevei og til nærmeste sjef.
2. Varsling til varslingskanalene. Da kan det varsles til Forsvarssjefens intern- revisjon eller til Forsvarsdepartementets varslingskanal.
3. Direkte til militærpolitiet.
4. Anmeldelse direkte til sivilt politi.
Hvilket spor som velges, kan ha mye å si for hvordan saken undersøkes, hvilke tiltak som iverksettes og hvordan varsle- ren ivaretas.
Varsleren er helt avhengig av ledere som kan håndtere disse sakene. For i mange tilfeller vil avdelingssjefen kunne avgjøre sakens utfall, selv om varsleren aktivt har unngått å gå gjennom linjen.
Forsvarets forums undersøkelser viser at:
I innlegget beskriver han mobbing og trakassering som «ugress som må lukes hver eneste dag».
FORSVARETS FORUM 29