Page 37 - Forsvarets Forum nr. 3 / 2022
P. 37
ling uten samtykke, mens 133 gjaldt sek- suelt krenkende atferd. I tillegg er det 23 voldtektssaker, 16 saker som involverer kjøp av seksuelle tjenester, to saker som handler om misbruk av overmaktsfor- hold. Det er også to saker som handler om overgrepsmateriale.
I samme periode ble 43 saker over- sendt fra militærpolitiet til politidistrik- tene, ifølge dokumenter Forsvarets forum har fått innsyn i. Ytterligere seks saker er oversendt sivilt politi fra starten av 2022 og frem til 3. juni.
Saken til «Emma» ble henlagt. De fleste sakene som etterforskes av politiet, ender på samme måte. Ifølge Statsadvoka- tens kvalitetsundersøkelse fra 2020 ble 80 prosent av de undersøkte voldtektssakene henlagt, de fleste på bevisets stilling.
Av de 49 sakene som politiet overtok i perioden 2017 til juni 2022, er minst 27 henlagt, ifølge Forsvarets forums kartleg- ging. De fleste på bevisets stilling. Etter henleggelsen, og etter frifinnelse eller dom i en rettssak, er det opp til linjeleder hvordan saken følges opp internt i avde- lingen.
Sammen med bildet sendte han tek- sten «skal det pules mye, så skal det pules stygt». Det var en «intern spøk» blant kamerater på arbeidsplassen etter at en tidligere lagfører hadde brukt uttrykket, ifølge dommen.
I retten forklarte grenaderens tropps- sjef at mannen risikerte å miste sikker- hetsklareringen og dermed ikke kunne fortsette som ansatt i Forsvaret dersom han ble dømt. Til det skriver retten at det «vil utvilsomt være en tilleggsbelastning for tiltalte, men er i tilfelle en direkte følge av at hans handlinger har vist at han er uskikket for stillingen. Konsekvensen til- legges ikke vekt ved straffutmålingen». Forsvarets forum kjenner ikke til hva som skjedde med mannens arbeidsforhold etter dommen.
I en sak hvor et befal ble dømt til 75 dagers fengsel etter å ha begått en seksuell handling uten samtykke, sluttet mannen selv i jobben. Det fremgår av dommen at mannen ble anbefalt å slutte. Den fornær- mede i saken forklarte samtidig i retten at hun sluttet i Forsvaret tidligere enn hun ellers ville, som følge av overgrepet.
mener at det har skjedd noe kritikkver- dig. Selv om en person blir frikjent i en straffesak, kan Forsvaret forfølge saken sivilt etter likestillings- og diskrimine- ringsloven.
– For likestillings- og diskriminerings- loven er bevisbyrden annerledes. Vi kan bruke arbeidsgivertiltak selv om en per- son er frifunnet i en straffesak. Vi er ikke flinke til det, men det er noe vi vil vurdere grundig i tiden fremover, sier Simonsen.
VELGER Å SLUTTE
« Om du blir voldtatt eller banket opp om fire eller fem år, tror du det kan ha noe med dette å gjøre?»
Den trusselen var rettet mot verne- pliktige soldater fra militærpolitiet og sørget for at et befal ble dømt til en kor- tere fengselsstraff. Mannen jobber fortsatt i Forsvaret, i en stilling som blant annet har ansvar for «oppfølging av disiplin og holdninger» og for å «veilede lagførere og spesialister».
I minst tre saker er forsvarsansatte dømt til å betale oppreisningserstatning på mellom 70.000 og 150.000 kroner,
Fra 2017 til 2021 ble det ilagt totalt 27 refselser som følge av «seksuell handling uten samtykke», ifølge Generaladvokatens årsrap- port over militære disipli- nær- og straffesaker i 2021.
«Det er skikkelig vanskelig å
fortelle deg hva det innebærer å
men frikjent for straffekra- vet. Deretter beholdt de en stilling i Forsvaret.
En dom fører ikke til automatisk tap av sikker- hetsklareringen. Vurde- ringen skal legge vekt på forhold som er relevante for personens pålitelighet, lojalitet og dømmekraft i forbindelse med behandling av sikkerhetsgradert infor- masjon, ifølge nettsidene til
De siste årene har det
vært en «jevn økning»
i antall saker av typen
«seksuell handling uten
samtykke», ifølge militær-
politiets årsrapport fra 2021.
Men fremdeles er det bare 20 prosent av dem som har opplevd seksuell trakasse- ring i Forsvaret, som har varslet om det.
Det kom frem i Forsvarets undersø- kelse om mobbing og seksuell trakasse- ring (MOST) fra 2020.
KAN GÅ TIL SAK
Forsvarets forum har samlet informasjon om rundt 170 forskjellige overgreps- og trakasseringssaker. Noen saker er iden- tifisert gjennom rettsdokumenter, mens andre er varsler levert til Forsvarssjefens internrevisjon og i linjen.
En grenader ble dømt til fire års fengsel etter at han gjennomførte en sovevoldtekt mot en kvinnelig menig. I retten kom det frem at grenaderen etter overgrepet, hadde sendt et bilde av hennes ID-kort og en selfie som også viste fornærmedes hår og rygg.
krenke tjenesteplikten.» TOMSIMONSEN,HR-DIREKTØR
Etter at en grenader ble dømt til fire år og tre måneder fengsel for voldtekt og gjentatte seksuelle handlinger uten samtykke, valgte han etter samtaler med og veiledning fra Forsvaret å si opp stil- lingen sin. Voldtekten og de seksuelle handlingene han ble dømt for, fant sted over flere år.
– Det kommer an på hva man er dom- felt for, om vi kan si opp vedkommende eller ikke. Det kan være at man er domfelt for noe som er i strid med våre verdier og hva vi ønsker å ha i vår organisasjon, og vedkommende får muligheten til å si opp selv fremfor at vi sier vedkommende opp, sier HR-direktør Simonsen.
– Hvis det er en adferd som vi absolutt ikke ønsker, så kan vi gå til sak.
Ikke alle saker i retten ender med dom. Det betyr ikke at Forsvaret står uten muligheter til å reagere dersom man
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). I praksis betyr det at man i noen tilfeller vil kunne fortsette å jobbe i Forsvaret til tross for at man er dømt for overgrep.
Ifølge lov om statsansatte § 26 om avskjed av statsansatte, kan en som er ansatt i staten bli avskjediget når ved- kommende har «vist grov uforstand i tjenesten», «grovt har krenket sine tjenes- teplikter», «på tross av skriftlig advarsel har krenket sine tjenesteplikter», eller «ved utilbørlig adferd i eller utenfor tje- nesten viser seg uverdig til sin stilling eller bryter ned den aktelsen eller tilli- ten som er nødvendig for stillingen eller tjenesten».
Forsvaret har så langt ikke kunnet svare på hvorfor de i flere saker ikke har regnet seksuelle overgrep mot under- gitte eller kolleger som grov uforstand i tjenesten.
FORSVARETS FORUM 37