Page 31 - Forsvarets forum 4-2016
P. 31

Bardufoss

                                                ANTALL TIL BORDS                       Kjøkkensjefen
                                                Snitt på 800 daglig. Klarer opp til 2400 per   Fiskegratengen var laget fra
                                                måltid. Svært god støyisolering.       bunn av, med opptinede rester
                                                                                       av hvit fisk. Likevel skulle
                                                KØ
                                                                                       kjøkkensjef Stig Hjelme på
                                                Minimal denne dagen.
                                                Forskjellige spisetider.               Bardufoss messe gjerne sett at
                                                                                       kjøkkenpersonalet hadde mer
                                                ORDEN                                  tid til å lage mat fra scratch,
                                                God inspeksjon. Oversikter over allergener   ikke fra halvfabrikater. For er man kokk i Forsvaret,
                                                i permer. Ryddig og fint og nesten ikke noe   sies det at man kan komme langt med en vanlig
                                                søl.                                   belegningskniv.
                                                                                         – Det meste vi bruker, er halvfabrikat. Vår jobb
                                                LUNSJ                                  går for det meste i å kutte opp pakning, pakke ut
                                                Et helt greit utbud av pålegg og varmretter.
                                                Kjedelig anretning og brød             varene, varme opp og så servere. Jeg hadde gjerne
                                                                                       sett at kokkene på kjøkkenet kunne vært mer kokker.
                                                MIDDAG                                 Men det er det ikke nok ressurser til, sier Hjelme.
                                                Fiskegrateng, kokte poteter, gulrøtter. Rett   Han har med seg 29 kokker på kjøkkenet.
                                                og slett kjedelig smak. Is på pinne til dessert.  – Kan du gjøre det med dagens kostøre?
                                                                                         – Nei, og hvis vi gjør det, blir det ingen store
                                                                                       mengder.
                                                                                         Bardufoss messe ble samlet til «ett rike» etter at
                                                                                       messene i Heggelia, Bardufoss, befalsmessa i Rusta
                                                                                       leir ble lagt ned, og den gamle mannskapsmessa i
                                                                                       Rusta leir ble revet til fordel for den nye. Kjøkken-

                                                                                       personalet er en miks av ansatte fra de forskjellige
                                                                                       messene.
                                                         youtube.com/forsvaretsforum     – Hva er du misfornøyd med?
                                                                                         – Det som plager oss mest for tiden, er selvsagt
                                                                                       usikkerheten rundt Hæren. Blir Hæren mindre, blir
                                                                                       jo også kjøkkenet mindre, sier Hjelme. Ellers er han
                                                                                       stort sett fornøyd med det de ansatte presterer på
                                                                                       kjøkkenet, og den maten de serverer til soldatene.
                                                                                       Og selvsagt er han glad for messebygget som nå har
                                                                                       rundet året.
                                                magnettrommel. !  kanskje Forsvarets mest   maten?
                                                Bardufoss messe har
                                                                                         – Hva gjør du for å sette en ekstra spiss på
                                                spesielle oppvaskmaskin,
                                                                                         – Vi lytter til signaler fra tillitsmannsapparatet.
                                                som sorterer bestikket
                                                                                       Kokkene er flinke som forsøker å yte sitt beste og
                                                ved hjelp av en
                                                                                       sette sitt personlige preg på maten. Vi klarer ikke det
                                                                                       alle dager i året, sier Hjelme.
                                                                                         – Hva kommer ikke på menyen hos deg?
                                                                                         – En gammel forsvarsklassiker: lungemosen. Aldri!

                    «Det er kjipt at Fjordland fiskegrateng smaker                     ....og maten smaker?
                                bedre enn hjemmelaget...»                                        Ina Berg (20)

                                      Avdelingstillitsvalgt                                      Kompanitillitsvalgt
                                     MARIUS BALTZERSEN                                           i Militærpolitikompaniet
                                                                                                 – Jeg ønsker færre dager med
                                                                                                 fritert mat. Den er ikke så sunn
                                                                                                 med alt fettet som følger med.

          brød er ikke bra nok, selv om det var noen rester   enn det siden smaken er ganske tam og forster-  Ingrid Gaustad (19)
          av dagsgammelt foccaciabrød. Egentlig savner   ker inntrykket av et kjedelig måltid. Mange   Administrasjonsassistent
          jeg dette over hele linja i Forsvaret, at messene   benyttet nok anledningen til å stikke innom   i Hærstaben
          eksperimenterer med brødutvalget. Det bør   Bardufoss’ mange pizzarestauranter. De vet å   – Middagene er generelt helt
          være som en vits: fra fin til skikkelig grov.  sko seg på fiskedager i Forsvaret, for når fisk står   greie. Men jeg savner litt mer
                                                på menyen i messa, kjører eksempelvis kantina    smak i maten. Kunne vi hatt en
          Godkjent. Middagen i Bardufoss messe har nok   halv pris på pizzaen.                   vegetar-dag?
          hatt bedre dager enn da vi gjennomførte vår   Det smaker jo tross alt bedre med pizza.
          messetest. Fiskegrateng i Forsvaret er og blir en                                      Simen Hulleberg (20)
          generelt ganske kjedelig rett.                                                         Administrasjonsassistent
            Fisken i denne gratengen hadde basis fra all                                         i Hærstaben
          den hvite fisken som ble igjen fra forrige fiske-                                      – Jeg er positivt overrasket over
          måltid. Tint opp, smuldret opp for hånd for så                                         maten i Forsvaret. Lunsjen er
          å bli blandet med tilbehør og hvit saus for å bli   PAAL RAVNAAS pr@fofo.no            god, middagene mangler smak.
          til fiskegrateng. Det er godkjent, men ikke mer   Foto: ARNE FLAATEN

                                                                                                                   AUGUST 2016   31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36