Page 49 - Forsvarets forum 4-2019
P. 49

PORSANGMOEN                         Kjøkkensjefen

                                                         TIL BORDS:
                                                         100–150. Gode bord og stoler,       Jim Abelsen (bildet)
                                                         plass til 450. Lys og fin messe     har vært assister-
                                                         med store vinduer.                  ende kjøkkensjef
                                                                                             på Porsangmoen i
                                                         KØ:                                 et drøyt år. Han er
                                                         Utfordring med passeringer          fornøyd med det de
                                                         inn og ut. Når det blir 600–800     14 på kjøkkenet får
                                                         til høsten, blir det garantert en   til når de lager mat til soldatene. Men
                                                         utfordring med plasser og kø.       han erkjenner at det alltid er rom for
                                                                                             forbedringer.
                                                         ORDEN:                                – Det vil alltid være mulig å gjøre noe
                                                         Ryddig og pent i hele messa.        bedre, og det skal vil streve etter hver
                                                                                             dag. Jeg har merket meg at det har kom-
                                                         LUNSJ:                              met klager på brødet til frokost, og det
                                                         Hele fire varmretter drar opp.      skal vi selvsagt se på, sier Abelsen.
                                                         Ellers tradisjonelt utvalg.           I dag må kjøkkenet, som alle andre
                                                                                             kjøkken i Forsvaret, forholde seg til ram-
                                                         MIDDAG:                             meavtalene som er inngått. Det tilsier
                                                         Kylling med ris, bearnes, salat     at Porsangmoen får sin halvfabrikata
                                                         og hvitløksbagetter.                brød, såkalte bakeoff-brød, fra bakerier
                                                                                             i Alta eller på Lenvik en gang i uka. Disse
                                                                                             varmes så i ovnene, skjæres opp og
                                                                                             settes frem. Oppvarmede brød er godt
                                                                                             med en gang, men blir fort ganske tørt
                                                                                             og kjedelig.
                                                         Se video på                           Bakeren lokalt i Lakselv kan levere
                                                         forsvaretsforum.no                  dagsferske brød på porten, men det fir-
                                                                                             maet får ikke kjøkkenet lov å bestille fra.
                                                                                               – Vi har selvsagt et ønske om å bruke
                                                                                             lokale leverandører, men vi må forholde
                                                                                             oss til de avtalene som er gjort i Forsva-
                                                                                             ret, erkjenner Abelsen.
                                                                                               – Mat er velferd på et sted som
                                                                                             Porsangmoen. Derfor er vi nøye på å
                                                                                             forsøke å gjøre det best mulig – hver
                                                                                             eneste gang. Gleden og optimismes er
                                                                                             tilbake, og vi skal bidra til at den gleden
                                                                                             også er i messa.
                                                                                               – Vi måler alltid det vi gjør, etter hva
                                                                                             soldatene synes, sier Abelsen.


          GOD STEMNING: Det                                                                  ....og maten smakte?
          er stort smil og latter
 God stemning!  i matsalen på                                                                           Tiril Johannessen (19)
          både på kjøkkenet og
          Porsangmoen.
                                                                                                        Menig, MP-soldat
                                                                                                        – Jeg ønsker meg bedre
                                                                                                        brød til frokost, mer
                                                                                                        ferskt brød. Ellers er jeg
                                                                                                        fornøyd.


                                                                                                       Elin Nyhagen (19)
                                                                                                       Menig, MP-soldat
          det ikke mye å sette fingeren på for soldatene   knallhardt for å sende soldatene til himmels   – Vi får bra mat, men
          under lunsjen. Her har de valg så det monner.   hver dag, med godt ferskt brød og eventuelle   skulle ønske meg mer
            Middagen denne dagen var enkel, men god:   rundstykker.                                    variasjon i brunsj i hel-
          kyllinglår, bearnes, ris, salat og hvitløksbagetter.   Gjør de det, vanker det en tallerken til.  gene. Det blir for mye egg
          Det smakte veldig godt. Selv om sausen var av                                                og bacon.
          den ferdiglagde sorten gjorde den opplevelsen
          noe positivt.                                                                                Chris Roar Murberg (20)
            I Porsangmoen leir har soldatene vi snakket                                                Menig i HV-17
          med ikke mye å sette fingeren på. Men som flere                                              – Jeg har fått dårlig mat
          andre steder ønsker de seg bedre brød.                                                       en eneste gang, og det var
            Du vet du ikke har mange bekymringer når                                                   taco. Det sier det meste.
          du er i himmelen hver gang det varmes rund-  PAAL RAVNAAS pr@fofo.no                         Maten er stort sett bra
          stykker til frokost. Derfor bør kjøkkenet jobbe   FOTO: WERNER JUVIK                         her.

                                                                                                                   AUGUST 2019   49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54