Page 64 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2021
P. 64

 64
 MANNEN OG HAVET: – Jeg har et helt spesielt forhold til sjøen. At vi nå langsomt er i ferd med ødelegge det, opprører meg, sier krigsseiler Audun Ivar Gangstø.
1991), at hun var redd hver gang de gikk inn i minefeltene ved Pusan og veldig glad hver gang de kom tilbake til Japan.
«Vi visste aldri om vi kom levende fra det. Jeg regnet ikke med å komme tilbake til Norge», fortalte hun.
I tillegg til lossing i Pusan foretok ski- pet også andre oppdrag.
– Vi evakuerte tropper fra flere steder lenger nord i Korea, som Wonsan. Byen var totalt lagt i grus, husker jeg. Et fælt syn. Vi så også folk på flukt. En annen ting som bekymret oss, var miner, fortel- ler Gangstø.
NØLER ELLER SENDER VIDERE
Hva tenker så norske myndigheter og organisasjoner om de norske krigss- eilerne under Koreakrigen? Svært lite håndfast, skulle det vise seg da Forsva- rets forum la ut på en lang ørkenvand- ring mellom dem.
Vi startet med Forsvarets veterantje- neste.
«Vi har ikke inngående kjennskap til disse nevnte sivile seilerne under Korea- krigen på 50-tallet. Disse nevnte fartøy-
ene var så vidt vi er kjent med ikke en del av det norske forsvarets innsats. Vi er heller ikke kjent med hvilken policy FN har for tildeling av medaljer til det vi forstår er sivilt personell, på sivile fartøy, under denne krigen», skrev Harald-David Meum, sjef for dekorasjonsseksjonen i en e-post til Forsvarets forum.
Krigsseilerregisteret i Kristiansand var neste. Historiker Simen Zernichow er nølende til å utvide krigsseilerbegrepet til også å gjelde sjøfolk som seilte under andre konflikter, som Koreakrigen eller krigen mellom Iran og Irak.
– Spørsmålet er om ikke disse sjøfol- kene heller burde hedres som en egen gruppe, kanskje også for å få frem sær- egenheten ved deres innsats, sier Zer- nichow.
– Det er særlig den historiske bakgrun- nen som gjør at jeg personlig nøler med å utvide krigsseilerbegrepet. Opprinnelig omfattet begrepet kun sjøfolk som seilte utenriks på handelsskip under annen ver- denskrig, og deres innsats og kamp om anerkjennelse var tett forbundet med det. Siden er begrepet blitt utvidet til å gjelde
andre grupper sjøfolk under annen ver- denskrig i tillegg til dem som seilte under første verdenskrig. Inkluderingen av flere grupper har skjedd parallelt med at begre- pet krigsseiler over tid har blitt et heders- ord for de aller fleste. Krigsseilerregisteret er avgrenset til annen verdenskrig, og her opererer vi med en bred kategorisering innenfor denne krigen. Likevel: Anlegger man en rent moralsk synsvinkel, er det ikke urimelig at også andre krigsseilere, som for eksempel Audun Gangstø, kunne omfattes av begrepet.
NESTEN UFATTELIG
Tor Jørgen Melien, tidligere kommandør- kaptein, nå gjesteforsker ved Institutt for forsvarsstudier og forfatter av blant annet bøkene «Norges globale sjøkrig» og «Våre hemmelige soldater», fremhever de nor- ske skipenes uvurderlige innsats under Koreakrigen.
– Det er nesten ufattelig at deres inn- sats ikke har fått oppmerksomhet, slik jo Normash-personellet rettelig har fått. Ingen av de norske sjøfolkene trakk seg da skipene de var hyret på, ble satt inn i
KOREAKRIGEN | UKJENTE HELTER
















































































   62   63   64   65   66