Page 36 - Forsvarets Forum nr. 4 / 2022
P. 36

 HOVEDSAKEN | DRONER
36
 ANTIDRONE: En ukrainsk soldat står med et våpen laget for å stanse droner i utkanten av byen Mykolaiv. For soldatene på bakken er de små og lavtflygende kommersielle dronene en konstant trussel det er vanskelig å beskytte seg mot. FOTO: BULENT KILIC, AFP /NTB
«Droner har bidratt på slagmarken i Ukraina som en del av et større system, noe som er avgjørende å forstå sammenhengen av når Hæren skal utvikles videre.» LARS LERVIK, SJEF FOR HÆREN
mottiltak. Med det mener han at det er den som opererer dronene, systemene og nettverket bak, som må settes ut av spill.
De siste månedene har det vært en rekke droneobservasjoner ved norske kraftverkinstallasjoner, gass- og oljefelt samt lufthavner. I tillegg har flere russiske statsborgere blitt pågrepet som følge av mistenkelig droneaktivitet.
– Med droneobservasjonene i Norge er det veldig mye fokus på at vi må gjøre noe med dronene, det er mange som mener de må jammes eller skytes ned. Men det viktigste er egentlig å finne operatøren av dronen. Hvem som står bak, og hva de vil, og så «uskadeliggjøre» dem, sier han.
Haga viser til at det også skal ha vært en konklusjon fra kampene mot IS.
– Det var en journalist som snakket med kurdiske eller irakiske styrker, som sa: «The best way to handle a drone is to
find the operator – and kill him».
– Da knekker du det vi kaller «kill- chain». Da kan ikke operatøren rappor- tere til dem lenger bak. Man må tenke offensivt, mot styringssentraler og ope-
ratører.
FORSVAR MOT DRONER ER UTFORDRENDE
Forsvarssystemer mot droner er min- dre synlig i mediedekningen av Ukrai- na-krigen enn dronene i seg selv. Det er imidlertid mye luftvern på begge sider i konflikten, deriblant systemer som spesifikt er ment for å motvirke droner. Eksempler på dette er jammere som for- styrrer dronens GPS-signaler eller kom- munikasjon med operatøren, og mindre, mer smidige luftvernmissiler.
– Åpenbart har man lært seg å bruke en del mottiltak såpass effektivt at visse typer droner har blitt lite aktuelle. Et
eksempel er bruk av den tyrkiskprodu- serte dronen Bayraktar TB2, som er en type «sitting duck» som ikke overlever et stridsscenario uten en god dose flaks, sier Morten Hansbø i Forsvarets forskningsin- stitutt.
– Samtidig ser vi at mye dronebruk fortsetter som aldri før, nokså uhemmet av motmidler. Jamming fungerer og er til stede sporadisk, men det gjenstår åpen- bart ganske mye handlingsfrihet for droneoperatører. Men de må være veldig mobile og smarte for ikke raskt å bli tatt ut selv, legger han til.
Droner blir oftere skutt ned nå enn tidligere i krigen, og operatøren på slag- marken lever farligere. Han mener derfor det blir interessant å se om en ny gene- rasjon systemer kommer på banen, der autonomi tar over, som vil tillate droner å operere i stort antall uten direkte kon-

















































































   34   35   36   37   38