Page 44 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 44

aktuelt » veteranerstatning
 BLADBUNKE: Ole Vikre viser fram dokumentasjon han har mottatt fra blant annet psykiatere.
sier at det har blitt betalt ut langt mer enn det som var estimert da kompensasjonsordningen ble etablert i 2010. Da ble det anslått at det ville utbetales 130 millioner. Til nå er det utbetalt 1,5 milliarder kroner, opplyser Røksund.
– Antallet saker og den samlede utbetalingen viser behovet og viktigheten av at ordningen ble etablert. Ordningen har nå eksistert i ti år. Dette kan forklare hvorfor utbetalingene er mindre i dag enn tidligere, skriver Røksund videre.
Kompensasjon. Advokaten til Ole Vikre, Jon Olav Holvik, deler imidlertid oppfatningen til sin advokatkollega Pan Farmakis: Saker der det tidligere ble innvilget kompensasjon på grunn- lag av psykisk skade fra internasjonal tjeneste, når ikke lenger gjennom. Årsakene til det er blant annet at spesialisterklæringer settes til side. Det handler ikke om at sakene er dårligere begrunnet, mener advokaten.
– Det blir kastet blår i øynene på veteranene. Tidligere ble spesialisterklæringer lagt til grunn for vedtakene som ble fattet, og da ble vete- ranene tilkjent kompensasjon. Nå blir de i all hovedsak tilsidesatt, sier Holvik.
Det konkluderer også den regjeringsopp- nevnte arbeidsgruppen som skulle gjennomgå erstatnings- og kompensasjonsordninger for veteraner etter internasjonale operasjoner:
«Arbeidsgruppen har sett en tendens til at SPK og eksisterende klagenemnd setter til side sakkyndige utredninger til veteranens gunst», heter det fra arbeidsgruppen.
«Umulig å vinne fram». Holvik var også med da Trygderetten i Oslo omgjorde et vedtak fra Nav og tilkjente Vikre ménerstatning som følge av yrkesskade med grunnlag i tjenesten i Libanon.
«Retten finner å måtte legge vesentlig vekt på konklusjonene i de spesialisterklæringene som foreligger fra henholdsvis psykiater og psyko- logspesialist. De gir klart utrykk for at Ole Vikre har PTSD og at dette skyldes påkjenningene under tjenesten i Libanon», heter det i kjennelse fra Trygderetten 29. mars 2019.
Holvik mener at det er symptomatisk for saksbehandlingen i SPK at de vurderer erklærin- gene annerledes og faller ned på konklusjonen at psykisk skade ikke skyldes internasjonal tjeneste.
– Det har blitt tilnærmet umulig å vinne fram med kompensasjonssaker nå. Hvorfor ikke SPK kan forholde seg til spesialisterklæringene på samme måte som Trygderetten, fremstår som merkelig, sier han.
Vanskelig. Øystein Wemberg i Veteranforbun- det Siops mener saken til Ole Vikre illustrerer hvor mye vanskeligere det har blitt å få erstat- ning for veteraner.
– Veteranene våre og deres advokater har
» Flere avslag. I 2013 ble det utbetalt 362 millio- ner kroner – deretter var det en kraftig reduk- sjon i utbetalingene. I 2014 utbetalte staten 354 millioner kroner i erstatning, og i 2015 hadde utbetalingen blitt redusert til 203 millioner kroner. I 2016 hadde det sunket til 99 millioner kroner, og deretter har det sunket ytterligere, og flere har opplevd å få avslag, viser tall fra Sta- tens pensjonskasse.
I en stortingsmelding fra Forsvarsdeparte- mentet heter det imidlertid at flere av søknadene nå fremmes på et svakere grunnlag enn før:
– Jeg er ikke enig at sakene nå er bevismessig dårligere belyst enn tidligere, slik Forsvars- departementet argumenterer for. Mange av
kompensasjonssakene nå ligger mye nærere i tid enn før, sier Farmakis.
Han avviser at reduksjonen av utbetalinger bare kommer som følge av færre søknader om kompensasjon, det kommer hovedsakelig som følge av flere avslag. Tall fra Forsvarsdeparte- mentet viser at langt flere saker blir avslått i klagenemda nå enn før.
Milliardbeløp. – Forsvarsdepartementet har forståelse for at prosessen med å søke kom- pensasjon oppleves som krevende for mange veteraner. Vi har også forståelse for at veteraner som får sitt krav avslått, kan oppleve dette
som urimelig, skriver departementsråd Arne Røksund i en e-post til Forsvarets forum. Han
44 OKTOBER 2020 forsvaretsforum.no













































































   42   43   44   45   46