Page 45 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 45

 Kompensasjonsordningen
• Særskilt kompensasjonsordning for psykiske belastnings- skader som følge av deltakelse i internasjonal operasjon» ble etablert i 2010.
• Den forvaltes av Statens pensjonskasse på vegne av Forsvarsdepartementet.
• I perioden 2010–2019 har 817 veteraner søkt om kompensasjon i henhold til ordningen.
• 341 veteraner har fått kompensasjon, og til sammen
er det utbetalt om lag 1,5 milliarder kroner (sept. 2020).
Kilder: Forsvarsdepartementet, Statens pensjonskasse og Lovdata
i stadig sterkere grad rapportert til oss at de opplever at det er nesten «kroken på døra». Det er svært få saker som går gjennom nå, sier Wemberg.
Stått alene. Vikre opplever det på samme måte: Å kjempe for kompensasjon er som å stange hodet gjentatte ganger i veggen i håp at det skal være et lys på den andre siden.
Han sier at støtten fra veteranene som kjen- ner til problemene Vikre må leve med, har vært viktig for ham.
Likevel har Vikre følt at han har stått alene i kampen mot staten. Han spør seg om hvor mange psykologer og psykiatere som må kon- kludere at det er en sammenheng mellom tida i Libanon og hans skader før SPK innfrir hans søknad om kompensasjon. Pengene er én side saken, men mest av alt handler det om å bli trodd.
– Jeg forstår godt de som ikke orker å ta den kampen jeg har stått i: Håpet er likevel at jeg kan gå med rak rygg og med brystet fram.
ØYVIND FØRLAND OLSEN ofo@fofo.no FOTO: KRISTER SØRBØ ks@fofo.no
Denne artikkelen er publisert i sin helhet på forsvaretsforum.no Skann koden og les saken.
   – Mangler dokumentasjon i flere saker
Rune H. Kristoffersen, juridisk direktør:
– Av og til er vi ikke enig i den sakkyndiges konklusjon og setter den til side. Det skyldes som regel hva slags dokumentasjon den bygger på. I svært mange saker er det lite eller ingen objektiv dokumentasjon på trauma- tiske hendelser eller symptomer på psykiske plager.
Da må den sakkyndige i overveiende grad bygge på hva søkeren selv forteller. Det svekker naturlig nok vekten av erklæringene. Dette er i tråd med bevisvur-
deringen i alminnelig erstatningsrett, skriver Rune H. Kristoffersen i Statens pensjonskasse.
– Er det slik at staten ved SPK og veteran og advokat begge godkjenner spesialis- tene som skal vurdere om det er en sammenheng mellom psykisk skade og interna- sjonal operasjon?
– Spesialisterklæringer innhentes i samsvar med et mandat fra Forsvars- departementet. Vi har dialog med veteranen og advokaten om når en erklæ- ring skal innhentes, hvilken dokumentasjon som skal inntas i mandatet, og hvilken spesialist som skal benyttes. Det er sjelden det oppstår konflikt rundt valg av spesialist. Noen søkere uttrykker ønske om en spesialist
med erfaring fra Forsvaret som kjenner veteranenes situasjon fra før, andre ønsker det ikke. Valg av spesialist gjøres ut fra en helhetsvurdering der momenter som arbeidsfelt, erfaring generelt, erfaring med utarbeidelse av spesialisterklæringer, uavhengighet og lignende vil være av betydning.
  – Kan oppleves som urimlig
Arne Røksund, departementsråd:
– Ved innføringen av den særskilte kompensasjonsordningen i 2010 ble det anslått at de samlede utbetalin- gene etter ordningene ville være om lag 130 millioner kroner. Det er til nå utbetalt 1,5 milliarder kroner. Antallet saker og den samlede utbetalingen viser behovet og viktigheten av at
ordningen ble etablert, skriver Arne Røksund i FD til Forsvarets forum
– Statens pensjonskasse har vist til at bakgrunnen for at flere får avslag er at mange av kravene som fremmes i dag, fremmes på et svakere bevismessig grunnlag enn tidligere. Vi har også forståelse for at veteraner som får sitt krav avslått, kan oppleve dette som urimelig. Behandlingen av kompensasjonskravene er ved siden av de særregler som følger av kompensasjonsforskriftene, underlagt forvalt- ningslovens regler om saksbehandling. Dette innebærer blant annet at kravene er gjenstand for toinstansbehand- ling. Dette er ment å sikre at de som har rettmessige krav på kompensasjon, tilkjennes denne.
 OKTOBER 2020 45







































































   43   44   45   46   47