Page 47 - Forsvarets Forum nr. 5 / 2020
P. 47

Stemte fram
veteranforslag
Flertallet på Stortinget vil sikre bedre rettigheter for veteraner.
Det ble klart etter en votering på Stortinget 15. oktober der også regjeringens stortings- melding om veteraner «Også vi når det blir krevet — Veteraner i vår tid» ble tatt opp til debatt og votering. Det innebærer blant annet at dagens ordning for finansiering av juridisk hjelp opprettholdes, til tross for at regjeringen stemte mot. Det sørget et flertall, med blant annet Fremskrittspartiet, for etter voteringen på Stortinget.
– At det skal være spesielle salærsatser i slike saker ser vi ikke behovet for, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Motbør. Det møtte forsvarsministeren motbør for fra blant andre leder i Utenriks- og forsvars- komiteen Anniken Huitfeldt (AP). Hun pekte på at erstatnings- og kompensasjonssaker for vete- raner var spesialisert juss som krevde at dagens ordning ble opprettholdt.
Det ga også et flertall av representantene på Stortinget utrykk for da de stemte fram forsla- get (se faktaboks).
Trenger kunnskap. – En gledens dag. Det fast- slår generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS Øystein Wemberg. Han er fornøyd med at
veteranorganisasjonene og fagforbund har blitt lyttet til i sine forslag for forbedringer i veteran- politikken. Han fulgte med på voteringen på Stortinget.
– Det er mye som gjenstår, og vi har behov for konkrete tiltak og vedtak. Likevel er det all grunn til å være fornøyd i dag, sier Wemberg.
Han er også glad for at politikerne slutter seg til at det må forskes mer.
«Stortinget ber regje-
ringen legge frem en
kartlegging av prioriterte
forskningsområder relatert
til forsvarspersonell i uten-
landstjeneste. Denne skal legge grunnlaget for en strategi for norsk veteranforskning». Het det i et forslag som fikk flertall på Stortinget.
– Dette er veldig gledelig. Vi trenger mer kunnskap om veteraner, pårørende og barna.
Vi trenger fakta på bordet for å treffe gode tiltak, sier Wemberg.
Spesialisterklæringer. Ifølge en presse melding vil regjeringen nå: «...støtter de delene av representantforslaget som omhandler nye foreldelsesregler og forslaget om en sikrings-
regel om bruk av spesialisterklæringer. Forsla- gene til endringer i foreldelsesreglene vil inntas i en lovproposisjon som er planlagt fremmet for Stortinget denne høsten. Forsvarsdepartemen- tet vil også utarbeide et forslag til en regel for bruk av spesialisterklæringer som vil sendes på høring», heter det blant annet.
Bekymring. Forsvarets forum har i denne ut- gaven skrevet om Libanon-veteran Ole Vikre som har fire spesialisterklæringer. Samtlige konkluderer at hans psykiske skade skyldes tjenesten i Libanon. Likevel har alle blitt tilside- satt av Statens pensjonskasse.
Under høringen i Stortinget utrykte blant andre Bjørnar Moxnes (R), Audun Lysbakken (SV) og Høyres Erlend Larsen bekymring for at stadig flere har blitt nektet kompensasjon.
ØYVIND FØRLAND OLSEN ofo@fofo.no
   Innstilling til Stortinget fra utenriks- og forsvarskomiteen
• Stortinget ber regjeringen fremme forslag om at veteraner med krav på erstatning for psykiske belastningsskader fra utenlandsoperasjoner ikke rammes av foreldelse før tidligst 3 år etter vedtak om uføretrygd og innvilget yrkesskade begrunnet i psykisk belastningsskade. Regjeringen bes utforme forslaget slik at endringen gis tilbakevirkende kraft, slik at den også omfatter veteraner skadd før 2010,
og slik at veteraner som allerede har blitt nektet erstatning på bakgrunn av foreldelse, får anledning til å søke på nytt.
• Stortinget ber regjeringen sikre at den ytre tyveårs-fristen for foreldelse ikke benyttes for å nekte erstatning til veteraner som ellers oppfyller vilkårene for erstatning.
• Stortinget ber regjeringa sikre at veteranar kan få ta opp saka si på nytt der vedtak frå Statens pensjons- kasse og/eller klagenemnda kan vere i strid med gjeldande rett.
• Stortinget ber regjeringen sikre at dagens ordning for finansiering av juridisk hjelp for veteraner, her- under advokatbistand og reiseutgifter, opprettholdes.
• Stortinget ber regjeringen sikre at spesialisterklæring om varig psykisk belastningsskade ikke settes til side av Statens pensjonskasse eller erstatnings-ordningenes klageorgan, uten at erklæringen først sendes tilbake til den aktuelle spesialisten for en kommentar
eller tilleggserklæring. Dersom Statens pensjonskasse eller klageorganet mener at erklæringen fortsatt ikke er tilfredsstillende,
må det hentes inn en ny medisinsk vurdering.
Kilde: Stortingets innstilling 21s
OKTOBER 2020 47
































































   45   46   47   48   49