Page 41 - Forsvarets forum 1-2016
P. 41

Huseby - Garden

                                                         ANTALL TIL BORDS:                   Kjøkkensjefen
                                                         620 soldater i gjennomsnitt         Assisterende kjøkken-
                                                         hver dag, svært trangt.             sjef Ragnar Beck er
                                                         KØ:                                 «happy» hvis åtte av ti
                                                         Full orden, assisterende            soldater liker maten.
                                                         kjøkkensjef med sløyfe og kok-        – Det vil alltid være
                                                         kehatt ønsker alle velkommen        slik at mat er en indi-
                                                         til lunsj.                          viduell greie der alle
                                                                                             ikke kan like alt. Der-
                                                         ORDEN:                              for er jeg fornøyd om
                                                         Inspiserende befal sørger for       vi klarer å gjøre 80 prosent av soldatene
                                                         at alle er korrekt antrukket og     «happy», sier Beck. Det viktigste er at alle
                                                         nybarberte.
                                                                                             får tilgang til mat, og nok mat.
                                                         LUNSJ:                                Beck kjører «showet» når gardistene
                                                         To varmretter, grøt og              kommer for å spise sin lunsj. På toppen
                                                         pølser i potetmos. Vanlige          av trappen annonserer han at lunsjen er
                                                         pålegg, bra salat og frukt.         klar og han roper til soldatene om de er
                                                                                             klare til å spise, hvorpå de svarer: «JA!» -
                                                         MIDDAG:
                                                         Fiskekaker, poteter, makaro-        høyt og tydelig. En artig start.
                                                         nistuing og smeltet smør.             – Jeg synes det er fint å ønske solda-
                                                                                             tene velkommen til mat. Vi er stolte av
                                                                                             det produktet vi serverer, og derfor er det
                                                                                             hyggelig å ønske barna våre velkommen
                                                                                             til bords.
                                                                                               – Du kaller dem barna?
                                                                                               – Ja, vi som jobber på kjøkkenet, er
                                                                                             jo steingamle i forhold, sier Beck og ler
                                                                                             høyt.
                                                                                               Men han blir alvorlig når han snakker
                                                                                             om messebygget:
                                                                                               For det er et viktig sosialt sted for
                                                                                             «kundene», som han også omtaler solda-
                                                                                             tene som. Og mat er jo velferd!
                                                                                               – Vi sitter tett her. Men det gir seg også
                                                                                             utslag i at det blir sosialt og nærmest litt
                                                                                             intimt å være her, sier han og legger til at
                                                                                             messa skal renoveres og bygges ut om et
                                                                                             par år. Da skal også bordene slankes 10
                                                                                             centimeter i bredden.
                                                                                               – Det vil jo gjøre det noe med plassen
                                                                                             mellom bordene og bedre logistikken,
                                                                                             mener han.



                     «Jeg synes at messen skal etterstrebe å servere det                     ....og maten smaker?

                         soldatene ønsker, uavhengig av sunnhet»                                       Jonas Vaaler (19)
                                                                                                       Vaktgardist
                                                                                                       – Den er mye bedre på
                             Avdelingstillitsvalgt GARD-MARTIN JOHNSON
                                                                                                       Terningmoen. Likevel er
                                                                                                       jeg positivt overrasket
                                                                                                       over at maten er OK når de
                                                                                                       serverer så mange.

                                                                                                       Steinar Kristiansen (20)
          grove rundstyk-     Nuggati står ikke på   ned. Potetene var derimot perfekt kokte, mens     Patruljesoldat
          kene er av det      menyen for verken   det smeltede smøret vanskelig kan gjøres feil.       – Tørr. Frokostbrødet er
          tørre slaget.       frokost, lunsj eller   For både lunsjen og middagens varmretter          tørt, kveldsbrødet er her-
            Til lunsj tilbys   kveldsmat i Huseby   må soldatene pøse på med alle kjøkkensjefers       lig. Det går i veldig mye
          også gjerne rester   leir. Det er en «het   verste fiende:                                   brun saus til middagene,
          av gårsdagens       potet» som soldatene   Ketchup!                                          litt for mye lik mat.
          middag, selv om  ! vil ha ordnet.       Mye ketchup!
          pølesmosgryta                                                                                Helene Haugen (19)
          var mer en potet-                                                                            Vaktgardist
          mos-masse med spredte innslag av pølser.                                                     – Vanlig norsk huskost,
            Middagen får ikke toppscore. Fiskekakene                                                   noen ganger litt kald. Fis-
          så veldig gode ut, men var nær sagt helt uten                                                ken er slapp i smaken. Jeg
          smak. Akkompagnert av en ganske så uinter-  PAAL RAVNAAS pr@fofo.no                          savner spagetti. Terning-
          essant makaronistuing trekker dette kraftig   FOTO: ARNE FLAATEN                             moen var bedre.

                                                                                                                  FEBRUAR 2016   41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46