Page 39 - Forsvarets forum 1-2016
P. 39

MESSETESTER: Et utvalg utklipp fra tidligere messetester i Forsvarets forum – for 25 år siden.

         Messetest – igjen!












          Mange snakker om den gang Forsvarets forum testet maten

          i mannskapsmessene. Nå gjør vi det igjen.


          Mat smakte og så ut som «Bomber og grana-  Også forsvarssjef Haakon          kvalitet og utvalg. Det er ifølge Stenberg fordi
          ter». Kjøkkensjefer sto i rett for avdelingssjefer,   Bruun-Hanssen (bildet)    avdelingene er sin egen herre og kan prioritere
          og ulike kjøkken konkurrerte seg imellom så   velsigner bladet Fs gjennopp-   som de vil innenfor rammene av kostøre.
          sausspruten sto både her og der, alt for å oppnå   livning av Messetesten.     – Ved noen avdelinger legges mye av kostøret
          toppscore i Forsvarets forums messetest. Noen   – Det er sunt at avdelinger   inn i å gjøre lunsjen bra, mens for eksempel mid-
          fikk det, andre ikke.                 kan ha litt konkurranse seg            dagen blir det dårligst rangerte måltidet. Andre
                                                imellom. Mat er en viktig triv-        avdelinger velger annerledes ved å servere et fjerde
          Uanmeldt. Da de vernepliktige journalistene i det   selsfaktor på avdelingene, så om   måltid med nystekt brød, sier forpleiningssjefen.
          ene øyeblikket slaktet maten i en avdeling, for så   dette kan øke fokuset på å få til enda bedre mat   Han fortsetter: Noen har ferskt brød hver dag,
          å rose andre messer opp i skyene, ble resultatet   til soldatene, ønsker jeg Messetesten velkommen   andre ikke. Noen har kokt egg hver morgen, andre
          lokalavismat på et blunk. Flere av testene ble en   tilbake, sier admiralen til F.  har det bare et par dager i uka. Noen får velge
          «snakkis» på avdelingene og resulterte oftest i                              mellom bløtkokte og hardkokte egg, mens andre
          forbedringer.                         Kostøre. Orlogskaptein Pål H. Stenberg i Forsvars-   bare får kokte. Noen lager mye hjemmelaget mat,
            I 1992 var de viktigste messene testet og «Mes-  materiell er Forsvarets forpleiningssjef. Han tror   andre ikke, og dette gjenspeiler de dels store for-
          setesten» ble lagt ned. Nå sliper vi knivene, gjør   konkurranse mellom de 56 spisemessene er til   skjellene mellom spisemessene.
          gaflene klare, klargjør smekka og setter oss til   fordel for kundene, altså soldatene som spiser der.  – Det har vært vanskelig finne
          bords for igjen å smake oss gjennom forsvarsma-  – Det er til dels store variasjoner på både kvali-  modeller for en felles meny for
          ten, fra sør til nord.                tet og menyutvalg i spisemessene, til tross for de   hele Forsvaret. Derfor blir det
            Vi kommer dit du spiser – og vi kommer   siste tiårs fokus på å forbedre mattilbudet gjen-  også store forskjeller i mattilbu-
          uanmeldt!                             nom et mer enhetlig tilbud, forteller Stenberg.   det, sier Stenberg (bildet).
                                                  I resultater fra årlige brukerundersøkelser   – Tillitsmannsordningen
          Trivsel. – Riktig og sunn mat         om tilfredshet i messene pekes det på disse vari-  ønsker velkommen et krav til
          er viktig i Forsvaret. Det har vi     asjonene. En ny rapport er like rundt hjørnet,   minstestandard og -utvalg, noe
          sett på avdelinger i alle år. Vi      kjøkkensjefene er gjort kjent med hovedfunnene   vi skal arbeide med fremover, skyter han inn.
          har også sett det i utenlands-        i innholdet. Her ble spisemessene i Forsvaret ran-
          operasjoner der soldatene             gert, noe som kan trigge den enkelte kjøkkensjef   Les den første Messetesten, vi dro til Huseby
          kanskje hadde messa som den           til å forbedre maten.                  leir.
          viktigste rekreasjons- og møte-         – Men resultatene kan trigge tiltak som hever
          plassen, sier ansvarlig redak-        tilfredsheten, sier Stenberg.                                  » » »
          tør i F - Forsvarets forum, Tor Eigil Stordahl   Kostøret er det samme per soldat for hele For-
          (bildet).                             svaret, men det er likevel store forskjeller i både   PAAL RAVNAAS pr@fofo.no

                                                                                                                  FEBRUAR 2016   39
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44