Page 39 - Forsvarets forum 1-2016
P. 39
MESSETESTER: Et utvalg utklipp fra tidligere messetester i Forsvarets forum – for 25 år siden.
Messetest – igjen!
Mange snakker om den gang Forsvarets forum testet maten
i mannskapsmessene. Nå gjør vi det igjen.
Mat smakte og så ut som «Bomber og grana- Også forsvarssjef Haakon kvalitet og utvalg. Det er ifølge Stenberg fordi
ter». Kjøkkensjefer sto i rett for avdelingssjefer, Bruun-Hanssen (bildet) avdelingene er sin egen herre og kan prioritere
og ulike kjøkken konkurrerte seg imellom så velsigner bladet Fs gjennopp- som de vil innenfor rammene av kostøre.
sausspruten sto både her og der, alt for å oppnå livning av Messetesten. – Ved noen avdelinger legges mye av kostøret
toppscore i Forsvarets forums messetest. Noen – Det er sunt at avdelinger inn i å gjøre lunsjen bra, mens for eksempel mid-
fikk det, andre ikke. kan ha litt konkurranse seg dagen blir det dårligst rangerte måltidet. Andre
imellom. Mat er en viktig triv- avdelinger velger annerledes ved å servere et fjerde
Uanmeldt. Da de vernepliktige journalistene i det selsfaktor på avdelingene, så om måltid med nystekt brød, sier forpleiningssjefen.
ene øyeblikket slaktet maten i en avdeling, for så dette kan øke fokuset på å få til enda bedre mat Han fortsetter: Noen har ferskt brød hver dag,
å rose andre messer opp i skyene, ble resultatet til soldatene, ønsker jeg Messetesten velkommen andre ikke. Noen har kokt egg hver morgen, andre
lokalavismat på et blunk. Flere av testene ble en tilbake, sier admiralen til F. har det bare et par dager i uka. Noen får velge
«snakkis» på avdelingene og resulterte oftest i mellom bløtkokte og hardkokte egg, mens andre
forbedringer. Kostøre. Orlogskaptein Pål H. Stenberg i Forsvars- bare får kokte. Noen lager mye hjemmelaget mat,
I 1992 var de viktigste messene testet og «Mes- materiell er Forsvarets forpleiningssjef. Han tror andre ikke, og dette gjenspeiler de dels store for-
setesten» ble lagt ned. Nå sliper vi knivene, gjør konkurranse mellom de 56 spisemessene er til skjellene mellom spisemessene.
gaflene klare, klargjør smekka og setter oss til fordel for kundene, altså soldatene som spiser der. – Det har vært vanskelig finne
bords for igjen å smake oss gjennom forsvarsma- – Det er til dels store variasjoner på både kvali- modeller for en felles meny for
ten, fra sør til nord. tet og menyutvalg i spisemessene, til tross for de hele Forsvaret. Derfor blir det
Vi kommer dit du spiser – og vi kommer siste tiårs fokus på å forbedre mattilbudet gjen- også store forskjeller i mattilbu-
uanmeldt! nom et mer enhetlig tilbud, forteller Stenberg. det, sier Stenberg (bildet).
I resultater fra årlige brukerundersøkelser – Tillitsmannsordningen
Trivsel. – Riktig og sunn mat om tilfredshet i messene pekes det på disse vari- ønsker velkommen et krav til
er viktig i Forsvaret. Det har vi asjonene. En ny rapport er like rundt hjørnet, minstestandard og -utvalg, noe
sett på avdelinger i alle år. Vi kjøkkensjefene er gjort kjent med hovedfunnene vi skal arbeide med fremover, skyter han inn.
har også sett det i utenlands- i innholdet. Her ble spisemessene i Forsvaret ran-
operasjoner der soldatene gert, noe som kan trigge den enkelte kjøkkensjef Les den første Messetesten, vi dro til Huseby
kanskje hadde messa som den til å forbedre maten. leir.
viktigste rekreasjons- og møte- – Men resultatene kan trigge tiltak som hever
plassen, sier ansvarlig redak- tilfredsheten, sier Stenberg. » » »
tør i F - Forsvarets forum, Tor Eigil Stordahl Kostøret er det samme per soldat for hele For-
(bildet). svaret, men det er likevel store forskjeller i både PAAL RAVNAAS pr@fofo.no
FEBRUAR 2016 39