Page 93 - Forsvarets Forum nr. 1 / 2021
P. 93

 – GJENBRUK? ENKELT OG GREIT!
 Før jul måtte dimitterte soldater levere inn kroppsnært tøy –
nå er de første plaggene delt ut igjen.
TEKST: AXEL SOLHEIM, ANDREA VASHOLMEN MOSTUE
Altså, det bryr meg ikke veldig mye om. Jeg regner med at det vaskes skikkelig. Det hadde vært digg å få nye ting, men nei, jeg tenker ikke så mye over det. Sånn er det bare, sier Theodor
Svendsen (19).
Han er en av de nye rekruttene i Mili-
tærpolitiet på Sessvollmoen. De hadde innrykk tidligere i januar. Der er i første omgang bare brukte T-skjorter og brukt ullundertøy som er delt ut. Martine Svensli (19) er enig med Svendsen.
– Utstyret blir jo sjekket at det er fritt for skader, og det blir vasket, så jeg synes ikke det er et problem. Det er så godt som nytt, det vi får. Jeg synes det er enkelt og greit med gjenbruk, forteller hun.
KLESMANGEL. Før jul skrev Soldatnytt om klesmangel i Forsvaret. Kroppsnært PBU som tidligere var til odel og eie, må nå leveres inn når soldaten dimitteres. Tøyet skal kunne brukes av fremtidige soldater for å forsikre seg at alle får utlevert nok.
– Vi er kritiske til at det er de verne- pliktige som blir lidende når Forsvaret ikke klarer å levere tilstrekkelig utstyr. Det er merkelig at de nå må levere inn det mest intime tøyet, og dette har alle- rede skapt reaksjoner blant soldatene, sier landstillitsvalgt Anette Hyldmo.
Tidligere var ordningen slik at det aller meste av tøyet og utstyret rekruttene fikk utdelt ved innrykk, ble levert inn igjen ved dimisjon. Underveis kunne soldatene bytte det skitne tøyet på depot, der de fikk ut vasket tøy. Nå er ordningen slik at sol-
BRUKT TØY: I januar fikk rekrutter fra Militærpolitiet utdelt brukt ullundertøy og T-skjorter. Gjenbruk er helt greit, mener flere av dem.
datene får utlevert en sats til «odel og eie» som de selv har ansvar for å vaske.
VIL SIKRE LAGRENE. Reidar Hansen, depotsjef på Sessvollmoen, bekrefter at de har delt ut noe kroppsnært tøy som en tidligere kontingent har levert inn. De har blant annet tatt inn ull og netting fra 1000 soldater som har vært på Forsvarets opptak og seleksjon (Fos).
– Dette har blitt brukt en uke. Det har blitt tatt på rens og vasket. Vi har ikke tatt i bruk brukt undertøy. Det eneste av gjenbruk vi har på lageret nå, er T-skjorter, sier Hansen.
– Vet soldatene at de får brukte klær?
– Nei. Dette er første gang vi leverer ut noe brukt, og det er T-skjorter. Det spiller jo ingen rolle, man ser ikke at de er brukt, påpeker depotsjefen.
Bakgrunnen for innleveringen av kroppsnært PBU er at Forsvarets logistikk- organisasjon hadde mangler på nettopp dette.
– Uniformer er også brukt flere gan- ger. Det er jo bare det kroppsnære som har vært odel og eie. Det er jo nå bare for en
periode for å sikre at vi ikke går tom for det kroppsnære tøyet. Soldater skal få det de trenger, så de ikke får frostskader, sier Hansen.
ALLE SKAL FÅ NYTT. Hans Meisingset, kommunikasjonssjef i Flo, skriver i en e-post til Forsvarets forum at PBU-utleve- ringer under innrykket har så langt gått i henhold til, og noe bedre enn, planen. Det har vært noen mangler, som brukerne er gjort kjent med før innrykket. Noe av dette har vært mangler på størrelser, som er løst med utdeling av nærmest mulig størrelse.
Meisingset skriver at det hittil bare er en mindre mengde av tøyet som ble tatt inn ved dimisjon i 2020, som har blitt levert ut igjen på nytt. Det som har blitt levert ut, er T-skjorter og ullundertøy.
– Det er lagt opp til at alle skal få utle- vert nye sett ullundertøy, eventuelt sup- plert med gjenbrukte artikler hvis for få sett er tilgjengelig, skriver Meisingset.
as@soldatnytt.no avm@soldatnytt.no
FORSVARETS FORUM 93
 
   91   92   93   94   95