Page 20 - Forsvarets Forum nr. 2 / 2021
P. 20
20
OPERATIV VELFERD: Et mini-bordtennis-bord er satt opp i gangen UT MOT HAVET: Det er fire typer mennesker på Andøya, på brannbygget. blir vi fortalt: rakettforskere, forsvarsfolk, sauebønder og
fiskere. Snart er det bare tre typer igjen.
«Vi har gjort mye for å ta vare på trivsel. Men styggen på ryggen er her» JO SKEI , KAPTEIN
GA IKKE OPP
Fem ganger søkte Skei fra Surnadal i Møre og Romsdal plass på Luftkrigsskolen. Fire ganger var han på intervju. Men karak- tersnittet var for dårlig, da Skei var ung skulle han bli Molde-keeper og brydde seg lite om skole. Skei ga ikke opp. Han tok opp fag, søkte igjen og til slutt kom han inn.
Han går gjennom dagens oppdrags- liste. Frakte utstyr for Andøya Space Centre. Det skjer ikke så veldig ofte, men flystasjonen har utstyret som trengs for å frakte store ting. Fem soldater skal dimitteres. Han må ha sluttsamtaler. Og han skal være med på et drøftingsmøte. Skei forteller at de er på beredskap døgnet rundt, og at de også bistår sivilt.
– Hvis det brenner på utsiden av gjerdet, kan vi være der i løpet av et par minutter. Vi har utstyret og folkene. Det er klart vi stiller opp hvis det brenner.
STYGGEN PÅ RYGGEN
– Flystasjonen skal være operativ frem til sommeren 2023, sier Skei.
Uten brann-, rednings- og plasstje- nesten kan ikke de maritime patrulje- flyene lette og lande – eller teknikerne gjøre jobben sin, forklarer han. Men Skei er også leder for en av de avdelingene på Andøya som blir mest berørt når stasjo- nen legges ned. For nye fly skal operere – fra et annet sted, og flere får seg jobb på andre baser. Men det gjelder ikke alle de drøyt 50 i brann-, rednings- og plasstje- nesten. Flere er sivile. Mange er bosatt på Andøya. Og på Evenes – som blir nær- meste flybase – skal det ikke lenger være militær brann- rednings- og plasstjeneste. Den skal i utgangspunktet bli sivil. Det betyr at nærmeste militære brann- red- nings- og plasstjeneste er på Bardufoss. Eller Ørland.
– Vi har gjort mye for å ta vare på triv- sel, sier han.
– Men styggen på ryggen er her.
– Noen tar det tyngre enn andre. Det går jo spesielt utover dem som har bosatt seg på Andøya, eller kommer herfra. Hadde bare folk visst hva de skal gå til etter 2023, hadde det vært lettere å for- holde seg til, sier Skei.
Han sier at han har ansatt mange de siste årene. At det viser at det også er mange som har sluttet. Og at det fortsatt går greit å rekruttere folk til Andøya så lenge de kan jobbe her i to år. Da får de godkjent praksis – samtidig som de bin- der seg til å være her frem til flystasjonen legges ned. Men fra sommeren av kan han ikke bruk det argumentet lenger.
– Det er kjipt å se folk man jobber tett på, bli utrygge.
PÅ BESØK | ANDØYA