Page 43 - Forsvarets forum 3-2018
P. 43

Kjøkkensjefen


                                                                                             – Det er så viktig med
                                                                                             mat som er laget fra
                                                                                             bunnen av, mener
          Messetoppen                                    SORTLAND                            kjøkkensjef Anita
                                                                                             Lyså (bildet). Hun har
             Messetoppen
                                                                                             vært på Kystvakta
                                                                                             på Sortland de siste
             Messetoppen
                                                         TIL BORDS:
                                                                                             åtte årene og har før det blant annet
                                                                                             bakgrunn som kokk på Kafe Busen på
                                                         4 (!) til middag. Alle andre var
                                                         på seiling eller opptatt.
                                                                                             Svalbard.
                                                                                               Med seg på kjøkkenet har hun i dag to
                                     Topp     Topp       KØ:                                 kokker og en lærling.
                                      Topp               Fullstendig fraværende, men           – Jeg mangler i dag en kokk og en lær-
                                 Meget bra               sikkert noe når det er fullt.       ling. Det gjør bemanningssituasjonen så
                                 Meget bra               ORDEN:                              vanskelig at vi må kjøpe inn catering for
                                       Meget bra
                                                                                             å servere soldatene middag i helgene. Å
                            Godkjent                     Ingen spesielle merknader.          få tak i folk til kokkeyrket på Sortland er
                             Godkjent                    Ryddig og fint på kjøkken           svært utfordrende. Manpower ringte sist
                        Snevert  Godkjent                og i spisemessa.                    til 40 personer før vi fikk napp. I tillegg
                        Snevert                                                              må jo folk ha rent mel i posen for å jobbe
                   For dårlig                            LUNSJ:                              på basen her, forteller kjøkkensjefen.
                                                                                               Det normale på Sortland er at kyst-
                   For dårlig                            Kyllinglår som varmrett, bra        vaktskipene seiler, og da er det stort sett
                          Snevert
                                                         med reker og godt hjemme-
                   Bomber og granater                    bakt brød                           bare vaktmannskap og noe kontormann-
                   Bomber og granater                                                        skap igjen av førstegangstjeneste-
                   For dårlig                            MIDDAG:                             gjørende. Det gjør at antallet gjester kan
                    Terningmoen (2017)
                    Ramsund (2017)                       Spicy Asiatisk gryte. Har           variere fra normalt 10–15 personer til
                     Sortland (2018)
                    Rena (2017)                          mulighet til å steke kjøtt          nærmere 200 ved full base og øvelser.
                     Terningmoen (2017)
                                                                                               – De dagene det er litt stille, forbere-
                    Skjold (2017)
                     Ramsund (2017)
                   Bomber og granater                    og mat med gass.                    der vi oss på de travle dagene. Det fine
                    Madla (2016)
                     Rena (2017)
                    Sessvollmoen (2018)                                                      er at vi da kan forberede oss slik at vi
                     Skjold (2017)
                    Setermoen (2018)                                                         kan få laget det meste fra bunnen av.
                     Madla (2016)
                     Terningmoen (2017)
                    Jarfjord (2017)                                                          Det gjør maten bedre, det blir bedre
                     Sessvollmoen (2018)
                    Rygge (2016)                                                             trivsel for de spisende og vi på kjøkkenet
                     Setermoen (2018)
                     Ramsund (2017)
                    Ørland (2016)                                                            får de riktige utfordringene, sier Lyså.
                     Jarfjord (2017)
                     Rena (2017)
                    Haakonsvern (2016)                                                         Hun beskriver stemningen på messa
                     Rygge (2016)
                    Bodin (2017)                                                             som god og kontakten med soldatene
                     Ørland (2016)
                     Skjold (2017)
                    Bardufoss (2016)                                                         som svært bra.
                     Haakonsvern (2016)
                     Madla (2016)
                    Høybuktmoen (2017)                                                         – Her er vi på fornavn. Vi blir godt
                     Bodin (2017)
                    Huseby - Garden (2016)                                                   kjent med soldatene våre, sier hun.
                     Setermoen (2018)
                     Bardufoss (2016)
                     Høybuktmoen (2017)
                     Jarfjord (2017)
                     Huseby - Garden (2016)
                     Rygge (2016)                                                            ... og maten smakte?
                     Ørland (2016)
                     Haakonsvern (2016)                                                                 Olav Lühr (18)
                     Bodin (2017)                                                                       Kontorfagslærling
                     Bardufoss (2016)                                                                   – Maten her er perfekt
                                                                                                        for meg, jeg trener mye
                     Høybuktmoen (2017)                                                                 og trenger påfyll av
                «Kjøkkenet er flinke til å eksperimentere med maten»                                    energi og karbohydrater.
                     Huseby - Garden (2016)
                           Avdelingstillitsvalgt JAKOB JOHAN SVERDRUP
                                                                                                       Jesper Ibsen (20)
                                                                                                       2. års lærling
                                                                                                       – Jeg synes dette er som
          mange forskjellige valg når bare åtte soldater   sen var selvfølgelig laget fra bunnen av.   å være på restaurant hele
          spiste lunsj akkurat denne dagen.       Det fine med en slik liten messe er at man           året. Strålende!
                                                nesten alltid får det man ber om – om man
          Chili. Middagen var dagens høydepunkt for oss.   synes det mangler noe.
 Messetesten.indd   1                                                          07.06.18   11.04
          Med en kokk med asiatiske aner var det naturlig   For tror du ikke den sursøte chilidressingen
          at vi fikk en ganske spicy matrett: asiatisk gryte,   kom på bordet straks en av soldatene etterlyste   Sigve Endresen (20)
          ispedd rød chili og servert med villris, ja, det   den.                                      – Maten er god og veldig
          var helt perfekt. Ingen dessert denne dagen, den   Sånn er det på Sortland. Spør du, så får du.  variert fra dag til dag.
          kommer på bordet bare de dagene det står fisk                                                Mye godt til lunsj.
          på menyen. Og det er jo helt greit.
            Gryta inneholdt også babymais, gulrot og   PAAL RAVNAAS pr@fofo.no
          løk, vannkastanjer, bambus og sukkererter. Sau-  FOTO: WERNER JUVIK

                                                                                                                     JUNI 2018   43



 Messetesten.indd   1                                                                                     31.01.18   14.42
   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48