Page 51 - Forsvarets forum 4-2016
P. 51

DEN GANG: Fenrik Fårlund i front med laglederne i battledress på Eggemoen høsten 1953. Rekruttene er iført permuniform, som til vanlig ble kalt «Lille
          Anton». FOTO: PRIVAT






          Maten før – og nå





          En artikkel i F tar meg tilbake til Flyvåpenets rekruttskole på Eggemoen ved Hønefoss i 1953.



          Forlegningen besto av et antall 16-manns   De hygieniske forholdene i leiren var heller                    Kjøkkensjefen
                                                                                                                     Med 260 000 kostdøgn i
                                                                                                                     frokoster for Natos Joint
          hustelt  med køyesenger, garderobeskap og jord-  ikke spesielt luksuriøse. I en glenne i skogen var   HVA HAR SKJEDD,   MADLA?  året, serving av 30 000
                                                                                                                     Warfare Center og 10 000
                                                                                                                     kostdøgn til HV-08 i Vat-
                                                                                                                     neleiren har kjøkkensjef
                                                                                                                     Anette Vikse en stor utfor-
                                                                                                                     dring. En annen er at rekruttene kommer rett
                                                                                                                     fra hjemmehusholdning til storhusholdning på
                                                                                                                     Madla.
          gulv med treplatter i midtgangen.     det plassert en stor vanntank med flere tusen   KNM Harald Haarfagre får full score i Messetoppen. Noe har skjedd i messa!  skulle realisert:
                                                                                                                     Selv har kjøkkensjefen en drøm hun gjerne
                                                                                                                     – Vi bruker mye tid på vask og renhold i ste-
                                                                                                                     det for å lage mat. Kunne kokkene bare laget
                                                                                                                     mat, ville vi hevet nivået enda mer, sier Vikse.
                                                                                                                     Hun har vært kjøkkensjef på KNM Harald Haar-
                                                                                        Forsvarets forum har blitt advart mot   som setter en spiss på salaten, om vi velger det   med tradisjonelt tilbehør, smørbadet brokkoli   fagre i syv år og har 16 kokker med seg på
                                                                                                   og romanesco kronet med en mangochillisalat
            En kontorbygning med forlegninger for befal    liter. Det var tenkt at denne skulle  varmes opp   til den salte bacalaoen» og «Spis før du kommer,   ter på kjøkkentjeneste. Dessuten er hver eneste   som gjorde dette til en fryd og ren nytelse. Det   tjeneste hver dag.
                                                                                        maten som møter rekruttene på Madla:
                                                                                             alternativet. Rundt oss smiler kokker og solda-
                                                                                                                     kjøkkenet. I tillegg har seks rekrutter kjøkken-
                                                                                        «Bare vent til dere tester Madla», «Gled deg
                                                                                                   er slikt tilbehør som setter en ekstra spiss på
                                                                                             matrett merket godt, med både potensielle aller-
                                                                                                                     Hun forteller at maten på Madla nok opple-
                                                                                        mat serveres ikke der».
                                                                                                   maten. Det er dette som gjør at Madla til slutt
                                                                                             gier, gluteninnhold og generelt innhold. Bra!
                                                                                                                     ves som bedre i dag enn for en tid tilbake.
                                                                                        Dette er noen få av flere innspill vi fikk før vi
                                                                                                   klatrer helt til topps.
                                                                                                                     – Vi bestemte oss for å gjøre noen
                                                                                        i mai entret messa på KNM Harald Haarfagre. Vi   Det lille ekstra. Rekruttene og de tillitsvalgte   For her har ikke soldatene mye å klage på.  endringer. Det er mer utvalg til frokost og
                                                                                                   Lokalene fremstår nærmest som nye, og
                                                                                        forsøkte å komme uten fordommer om hva som   er fornøyde. Det er også vi. For da middagen   det er rent og pent både rundt anrettningene,   lunsj, blant annet stekte rundstykker, laks og
                                                                                             serveres senere på dagen, blir den bakte laksen,
                                                                                        ventet oss, selv om innspillene nok gnagde litt
                                                                                                                     eggerøre. Vi endrer også utvalget fra uke til
          inneholdt også kjøkken og spisesal, eller messe,   av solen og gi varmt vann til morgentoalettet.    der opp i hjernebarken.  KNM Harald Haarfagre  bordene og på stolene. I tillegg er middagen   uke slik at rekrutter og fast mannskap ikke
                                                                                                   faktisk varm.
                                                                                                                     skal gå matleie.
                                                                                        Tilpasninger. Mange vil nok mene at Messetop-
                                                                                                                     – Hva mener du med matlei?
                                                                                                   Det er verdt å nevne at messa har fått i stand
                                                                                                   en yoghurtbar med tilbehør, et sunt tilbud
                                                                                        pen bommer fullstendig, at vi har «truffet» på
                                                                                                                     – Når man spiser på samme sted hver dag,
                                                                                        en god dag, eller at undertegnede er fullsten-  ANTALL TIL BORDS   som soldatene selv sier de elsker.   ser man den samme maten dag ut og dag inn.
                                                                                        dig inkompetent hva gjelder mat og messer i   1000 hver dag. 300 var på øvelse med   vegg får et noe annen mattilbud enn rekrut-  Da forstår vi at man fort kan bli matlei. Enkle
                                                                                                   Det hender at maten i offisersmessa vegg i
                                                                                              matpakke da F besøkte messa.
                                                                                                                     triks fra vår side, som å endre på pålegg fra
          der det ble inntatt store mengder av lungemos,   Vel, det var ikke bare solskinnsdager på Egge-  og det bare i løpet av den siste måneden. Det   KØ  Minimalt. Rekruttene stiller opp på utsi-  tene. Men forklaringen er god: Kokkelærlin-  uke til uke, gjør at noe oppleves som nytt hele
                                                                                        Forsvaret.
                                                                                        Men det har altså «skjedd noe» på Madla,
                                                                                                   gene må testes i forskjellige retter for å ta
                                                                                                                     tiden, sier Vikse.
                                                                                        understreker både tillitsvalgte og soldater som
                                                                                                   fagbrev. Maten blir laget i mindre målestokk
                                                                                              den før de går inn og spiser på gitte
                                                                                                   og havner i offisersmessa.
                                                                                                                     – Bacaloaen deres har fått et dårlig rykte.
                                                                                        har tjenestegjort der over en lengre periode.
                                                                                        Hva har så skjedd?  tidspunkter.  Urettferdig???   LAKSEFAT: Rekruttene   Hva skjedde?
                                                                                                                 på Madla forsyner bør
                                                                                        Jo, kjøkkenet har lyttet til soldatene eller   ORDEN   Nja..., men maten i mannskapsmessa er mer   være svært fornøyd   – Leverandøren bommet, og den var alt-
                                                                                        rettere sagt lyttet til krav og ønsker fra de   Bra. Bittelittegranne søl, rekrutter på kjøk-  enn bra nok.  med middagene de får.  for salt, nesten uspiselig. Vi hadde ikke noe
                                                                                                                     annet å servere den dagen...så det ble dårlig.
                                                                                              kentjeneste må rydde raskere unna. Messa
                                                                                        tillittsvalgte. Om endringer av frokost- og mid-
          eller krasj, som det ble kalt.        moen heller,  nattkaldt  kunne det også være   dagstilbud, om pålegg, utvalg og en del mer.   LUNSJ  Hamburger med godt tilbehør og forskjel-  PAAL RAVNAAS pr@fofo.no   servere det en gang igjen, da lager vi den selv.
                                                                                              er ryddig hele tiden.
                                                                                                                     Bacalao er ikke lenger på menyen, og skal vi
                                                                                        La oss begynne med lunsjen, som åpner med
                                                                                                   FOTO: ARNE FLAATEN
                                                                                        duften av nystekte rundstykker som ikke lenger
                                                                                        bare er forbeholdt befalet. Vi finner et bugnende
                                                                                        tilbud av påleggssorter og hamburger med tilbe-  lige sauser. Svært godt utvalg av pålegg.
                                                                                              Nystekte rundstykker!
                                                                                        hør som varmrett. Alt er pent dandert og møter   MIDDAG      Messetoppen
                                                                                        oss vakkert og innbydende selv etter at 100
                                                utover høsten.                          rekrutter har forsynt seg foran oss. Eggerøre,   Dampet laks, ris med gressløk og persille,      youtube.com/forsvaretsforum   Topp
                                                                                              frisk salat, mangochillisalat, smørbadet
                                                                                        laks, ost og kjeks-fat, frukt og smoothier er noen
                                                                                              brokkoli og romanesco. Rett og slett nydelig!
                                                                                        av valgene vi kan ta. Det samme er fylt paprika
                                                                                                                      Meget bra
          Det hendte vi fikk en noe gulaktig substans   I nærheten av «varmtvannstanken» var det   «På kort tid er maten blitt drastisk bedre på Madla»  Snevert Godkjent
                                                                                             IDA NAGEL FREDRIKSEN, avdelingstillitsvalgt
                                                                                                                    For dårlig
          som lignet fisk og som ble antatt å være en noe   bygd opp et langstrakt stativ med to parallelle   ....og maten   Anders Tøkje (25)  Jørn Lyngås (20)  Linda Hove (19)  Bomber og granater!
                                                                                                     Rekrutt
                                                                                            MP-soldat
                                                                                                Velferdsassistent
                                                                                                – Lunsjen er blitt mye
                                                                                                     – Maten er dagens høy-
                                                                                            – Det er blitt mye bedre
                                                                                            utvalg i messa. Jeg styrer   bedre. Jeg ønsker mer   depunkt. Den er god, det   Madla (mai 2016)
                                                                                        smaker?  unna om det blir servert   variasjon særlig til middag,   er stort utvalg, og den er   Ørland (mars 2016)
                                                                                            bacalao.  men overlever på god mat.  sunn! Jeg savner egentlig   Huseby - Garden (des. 2015)
                                                                                                     ingenting.
          aldrende kveite. Jeg kan ikke huske at noen ble   renner for avløp, en på hver side i brysthøyde og   30  JUNI 2016  JUNI 2016   31
          syke av dette, selv om det forekom ubehagelige   med en tilhørende rekke tappekraner.
          ettervirkninger. Smak av harsk kveite sitter   Ved morgenstellet sto vi i to rekker vendt   vis var det primitive latriner til dette bruk, men
          lenge i. Det må ha vært andre middager også,   mot hverandre. Speil fantes ikke, men vi som   dette kan vi forbigå i stillhet.
          men de har ikke etterlatt seg noe i mitt minne.  hadde noe skjeggvekst som måtte fjernes, vitset
            I nesten to måneder så vi ikke annet pålegg   med at vi kunne se på kameraten vis-à-vis. Hver   Etter rekruttskolen ble flere av oss overført
          ved frokosten enn appelsinmarmelade. Det ble   14. dag var vi velkomne badegjester ved Hvals-  til Flyvåpenets sambands- og radarskole ved
          noe ensformig.                        moen, der det var fasiliteter for mer dyptgående   Lutvann.
            En overraskelse fikk vi da vi en lørdagskveld   renselsesprosesser. Den andre delen av morgen-  Her var det ganske annerledes stelt. Jeg hus-
          traff på en av leirkokkene i Schongslunden    toalettet har jeg ingen minner om. Sannsynlig-  ker at vi nå kunne velge mellom 15, 16 sorter
          fornøyelsespark  i Hønefoss. Han var mildt sagt                              pålegg ved frokostbordet.
          i meget godt humør og inviterte noen av oss på                                 En av guttene som hadde vært hjemme på
          nachspiel i leirkjøkkenet.                                                   julepermisjon, fortalte at hans omsorgsfulle
            Nå dukket det opp godsaker av alle slag   Skribent                         mor, som hadde hørt om forholdene på Egge-
          innbefattet et rikt utvalg av pålegg. Vi hadde          EIVIND VOLDSETH      moen, hadde disket opp med det beste hun
          vel et inntrykk av at vi spiste av det som var                               hadde for gutten sin. Han torde ikke å fortelle
          tiltenkt befalet. Kvelden ble avsluttet med at                               henne om den kulinariske luksusen ved
          kokken gikk amok og kastet bestikk og service                                Lutvann.
          veggimellom. Han roet seg etter hvert og sovnet
          omsider på kjøkkengulvet.                                                    Når en leser artikkelen fra Madla, får en inn-
            Da var det på tide å trekke seg tilbake til                                trykk av at KNM Harald Haarfagre er et hotell.
          teltene.                                                                       Tidene forandrer seg, ikke bare på Madla.

                                                                                                                   AUGUST 2016   51
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56