Page 51 - Forsvarets forum 4-2016
P. 51
DEN GANG: Fenrik Fårlund i front med laglederne i battledress på Eggemoen høsten 1953. Rekruttene er iført permuniform, som til vanlig ble kalt «Lille
Anton». FOTO: PRIVAT
Maten før – og nå
En artikkel i F tar meg tilbake til Flyvåpenets rekruttskole på Eggemoen ved Hønefoss i 1953.
Forlegningen besto av et antall 16-manns De hygieniske forholdene i leiren var heller Kjøkkensjefen
Med 260 000 kostdøgn i
frokoster for Natos Joint
hustelt med køyesenger, garderobeskap og jord- ikke spesielt luksuriøse. I en glenne i skogen var HVA HAR SKJEDD, MADLA? året, serving av 30 000
Warfare Center og 10 000
kostdøgn til HV-08 i Vat-
neleiren har kjøkkensjef
Anette Vikse en stor utfor-
dring. En annen er at rekruttene kommer rett
fra hjemmehusholdning til storhusholdning på
Madla.
gulv med treplatter i midtgangen. det plassert en stor vanntank med flere tusen KNM Harald Haarfagre får full score i Messetoppen. Noe har skjedd i messa! skulle realisert:
Selv har kjøkkensjefen en drøm hun gjerne
– Vi bruker mye tid på vask og renhold i ste-
det for å lage mat. Kunne kokkene bare laget
mat, ville vi hevet nivået enda mer, sier Vikse.
Hun har vært kjøkkensjef på KNM Harald Haar-
Forsvarets forum har blitt advart mot som setter en spiss på salaten, om vi velger det med tradisjonelt tilbehør, smørbadet brokkoli fagre i syv år og har 16 kokker med seg på
og romanesco kronet med en mangochillisalat
En kontorbygning med forlegninger for befal liter. Det var tenkt at denne skulle varmes opp til den salte bacalaoen» og «Spis før du kommer, ter på kjøkkentjeneste. Dessuten er hver eneste som gjorde dette til en fryd og ren nytelse. Det tjeneste hver dag.
maten som møter rekruttene på Madla:
alternativet. Rundt oss smiler kokker og solda-
kjøkkenet. I tillegg har seks rekrutter kjøkken-
«Bare vent til dere tester Madla», «Gled deg
er slikt tilbehør som setter en ekstra spiss på
matrett merket godt, med både potensielle aller-
Hun forteller at maten på Madla nok opple-
mat serveres ikke der».
maten. Det er dette som gjør at Madla til slutt
gier, gluteninnhold og generelt innhold. Bra!
ves som bedre i dag enn for en tid tilbake.
Dette er noen få av flere innspill vi fikk før vi
klatrer helt til topps.
– Vi bestemte oss for å gjøre noen
i mai entret messa på KNM Harald Haarfagre. Vi Det lille ekstra. Rekruttene og de tillitsvalgte For her har ikke soldatene mye å klage på. endringer. Det er mer utvalg til frokost og
Lokalene fremstår nærmest som nye, og
forsøkte å komme uten fordommer om hva som er fornøyde. Det er også vi. For da middagen det er rent og pent både rundt anrettningene, lunsj, blant annet stekte rundstykker, laks og
serveres senere på dagen, blir den bakte laksen,
ventet oss, selv om innspillene nok gnagde litt
eggerøre. Vi endrer også utvalget fra uke til
inneholdt også kjøkken og spisesal, eller messe, av solen og gi varmt vann til morgentoalettet. der opp i hjernebarken. KNM Harald Haarfagre bordene og på stolene. I tillegg er middagen uke slik at rekrutter og fast mannskap ikke
faktisk varm.
skal gå matleie.
Tilpasninger. Mange vil nok mene at Messetop-
– Hva mener du med matlei?
Det er verdt å nevne at messa har fått i stand
en yoghurtbar med tilbehør, et sunt tilbud
pen bommer fullstendig, at vi har «truffet» på
– Når man spiser på samme sted hver dag,
en god dag, eller at undertegnede er fullsten- ANTALL TIL BORDS som soldatene selv sier de elsker. ser man den samme maten dag ut og dag inn.
dig inkompetent hva gjelder mat og messer i 1000 hver dag. 300 var på øvelse med vegg får et noe annen mattilbud enn rekrut- Da forstår vi at man fort kan bli matlei. Enkle
Det hender at maten i offisersmessa vegg i
matpakke da F besøkte messa.
triks fra vår side, som å endre på pålegg fra
der det ble inntatt store mengder av lungemos, Vel, det var ikke bare solskinnsdager på Egge- og det bare i løpet av den siste måneden. Det KØ Minimalt. Rekruttene stiller opp på utsi- tene. Men forklaringen er god: Kokkelærlin- uke til uke, gjør at noe oppleves som nytt hele
Forsvaret.
Men det har altså «skjedd noe» på Madla,
gene må testes i forskjellige retter for å ta
tiden, sier Vikse.
understreker både tillitsvalgte og soldater som
fagbrev. Maten blir laget i mindre målestokk
den før de går inn og spiser på gitte
og havner i offisersmessa.
– Bacaloaen deres har fått et dårlig rykte.
har tjenestegjort der over en lengre periode.
Hva har så skjedd? tidspunkter. Urettferdig??? LAKSEFAT: Rekruttene Hva skjedde?
på Madla forsyner bør
Jo, kjøkkenet har lyttet til soldatene eller ORDEN Nja..., men maten i mannskapsmessa er mer være svært fornøyd – Leverandøren bommet, og den var alt-
rettere sagt lyttet til krav og ønsker fra de Bra. Bittelittegranne søl, rekrutter på kjøk- enn bra nok. med middagene de får. for salt, nesten uspiselig. Vi hadde ikke noe
annet å servere den dagen...så det ble dårlig.
kentjeneste må rydde raskere unna. Messa
tillittsvalgte. Om endringer av frokost- og mid-
eller krasj, som det ble kalt. moen heller, nattkaldt kunne det også være dagstilbud, om pålegg, utvalg og en del mer. LUNSJ Hamburger med godt tilbehør og forskjel- PAAL RAVNAAS pr@fofo.no servere det en gang igjen, da lager vi den selv.
er ryddig hele tiden.
Bacalao er ikke lenger på menyen, og skal vi
La oss begynne med lunsjen, som åpner med
FOTO: ARNE FLAATEN
duften av nystekte rundstykker som ikke lenger
bare er forbeholdt befalet. Vi finner et bugnende
tilbud av påleggssorter og hamburger med tilbe- lige sauser. Svært godt utvalg av pålegg.
Nystekte rundstykker!
hør som varmrett. Alt er pent dandert og møter MIDDAG Messetoppen
oss vakkert og innbydende selv etter at 100
utover høsten. rekrutter har forsynt seg foran oss. Eggerøre, Dampet laks, ris med gressløk og persille, youtube.com/forsvaretsforum Topp
frisk salat, mangochillisalat, smørbadet
laks, ost og kjeks-fat, frukt og smoothier er noen
brokkoli og romanesco. Rett og slett nydelig!
av valgene vi kan ta. Det samme er fylt paprika
Meget bra
Det hendte vi fikk en noe gulaktig substans I nærheten av «varmtvannstanken» var det «På kort tid er maten blitt drastisk bedre på Madla» Snevert Godkjent
IDA NAGEL FREDRIKSEN, avdelingstillitsvalgt
For dårlig
som lignet fisk og som ble antatt å være en noe bygd opp et langstrakt stativ med to parallelle ....og maten Anders Tøkje (25) Jørn Lyngås (20) Linda Hove (19) Bomber og granater!
Rekrutt
MP-soldat
Velferdsassistent
– Lunsjen er blitt mye
– Maten er dagens høy-
– Det er blitt mye bedre
utvalg i messa. Jeg styrer bedre. Jeg ønsker mer depunkt. Den er god, det Madla (mai 2016)
smaker? unna om det blir servert variasjon særlig til middag, er stort utvalg, og den er Ørland (mars 2016)
bacalao. men overlever på god mat. sunn! Jeg savner egentlig Huseby - Garden (des. 2015)
ingenting.
aldrende kveite. Jeg kan ikke huske at noen ble renner for avløp, en på hver side i brysthøyde og 30 JUNI 2016 JUNI 2016 31
syke av dette, selv om det forekom ubehagelige med en tilhørende rekke tappekraner.
ettervirkninger. Smak av harsk kveite sitter Ved morgenstellet sto vi i to rekker vendt vis var det primitive latriner til dette bruk, men
lenge i. Det må ha vært andre middager også, mot hverandre. Speil fantes ikke, men vi som dette kan vi forbigå i stillhet.
men de har ikke etterlatt seg noe i mitt minne. hadde noe skjeggvekst som måtte fjernes, vitset
I nesten to måneder så vi ikke annet pålegg med at vi kunne se på kameraten vis-à-vis. Hver Etter rekruttskolen ble flere av oss overført
ved frokosten enn appelsinmarmelade. Det ble 14. dag var vi velkomne badegjester ved Hvals- til Flyvåpenets sambands- og radarskole ved
noe ensformig. moen, der det var fasiliteter for mer dyptgående Lutvann.
En overraskelse fikk vi da vi en lørdagskveld renselsesprosesser. Den andre delen av morgen- Her var det ganske annerledes stelt. Jeg hus-
traff på en av leirkokkene i Schongslunden toalettet har jeg ingen minner om. Sannsynlig- ker at vi nå kunne velge mellom 15, 16 sorter
fornøyelsespark i Hønefoss. Han var mildt sagt pålegg ved frokostbordet.
i meget godt humør og inviterte noen av oss på En av guttene som hadde vært hjemme på
nachspiel i leirkjøkkenet. julepermisjon, fortalte at hans omsorgsfulle
Nå dukket det opp godsaker av alle slag Skribent mor, som hadde hørt om forholdene på Egge-
innbefattet et rikt utvalg av pålegg. Vi hadde EIVIND VOLDSETH moen, hadde disket opp med det beste hun
vel et inntrykk av at vi spiste av det som var hadde for gutten sin. Han torde ikke å fortelle
tiltenkt befalet. Kvelden ble avsluttet med at henne om den kulinariske luksusen ved
kokken gikk amok og kastet bestikk og service Lutvann.
veggimellom. Han roet seg etter hvert og sovnet
omsider på kjøkkengulvet. Når en leser artikkelen fra Madla, får en inn-
Da var det på tide å trekke seg tilbake til trykk av at KNM Harald Haarfagre er et hotell.
teltene. Tidene forandrer seg, ikke bare på Madla.
AUGUST 2016 51