Page 77 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 77
beskrevet et potensiale for videre tjeneste. Gjennom sine prestasjoner og videre vurdering, vil flere møte på LFS etter avtjent førstegangstjeneste for å starte sin tjeneste som lagfører. Etter gjennomført lagførerutdanning retur- nerer lagførerelevene igjen til Hærens operative avdelinger, som således også bidrar til økt operativ evne.
– Det å bidra til personlig utvik- ling hos Hærens soldater er særdeles givende. Ved å få LFS underlagt får vi videreført vårt bidrag til også å gjelde Hærens lagførere, sier sjefssersjant Odd Einar Nygård ved HSRF.
Videre oppbygging. Hæren har beslut- tet å fortsette oppbyggingen av HSRF i 2021 ved å tilføre avdelingen ytterli- gere ett kompani samt å forsterke det allerede eksisterende kompaniet og lagførerskolen. Dette øker kapasiteten
til å utdanne både rekrutter og lagførere ved HSRF.
Utover denne økningen overføres Hans Majestet Kongens Gardes kompani 6, «Gardeskolen», til HSRF i 2021. Fagmiljøet innen grunnleggende utdan- ning for rekrutter og lagførere styrkes ved felles lokalisering i Østerdal garnison, og det viser at Hæren satser på bærende ferdigheter.
– Det er spennende å være med på denne viktige satsingen på soldatenes basisferdigheter og våre ledere i fremste linje, lagføreren. Her utvikler vi frem- tidens ansatte, befal og offiserer gjen- nom å påvirke og heve kompetansen
til disse for at de skal lykkes i videre tjeneste og bygge fremtiden, sier oberst- løytnant Tenden.
Presse- og informasjonsbefal ØIVIND BAARDSEN
REKRUTT OG FAGUTDANNING:
Sjef oberstløytnant Ole-Christian Tenden (t.v.) og sjefssersjant Odd Einar Nygård ved HSRF. FOTO: FREDERIK RINGNES
Hæren er mennesker, og i disse dager mottar Hæren om lag 2500 nye vernepliktige mannskaper
til førstegangstjeneste.
Hæren – klar til strid
Motiverte og ærekjære mannskaper skal nå gjennom- føre en rekrutt- og fagperiode som gjør dem i stand til å bemanne stillinger i store deler av Hæren. Noen møter hos Hærens skole for rekrutt- og fagutdanning, mens flertallet møter direkte i Hærens stående avdelinger.
Rekrutteringsgrunnlaget er det beste vi kan ha, og vi vil møte våre nye kolleger med respekt. De tas imot av dedikerte ansatte som gir dem den beste starten og forut- setningen for å lykkes. Våre vernepliktige gis tillit fra dag én, de tar ansvar og legger sin ære i å bli gode soldater.
Den stående delen av Hæren løser nasjonens oppdrag hjemme og ute hver dag. Soldater inne til førstegangs- tjeneste vokter kongehuset, grensen mot Russland og er på beredskap for nasjonen.
Allmenn verneplikt gir oss et mangfold som kom- binert med respekt for individet gjør at vi blir en bedre
«REKRUTTERINGS- GRUNNLAGET ER DET BESTE VI KAN HA, OG VI VIL MØTE VÅRE NYE KOLLEGER MED RESPEKT»
hær. Vi erfarer at våre soldater på ingen måte står tilbake for allierte soldater – de tar ansvar og utviser et mot som er langt større enn hva vi kan forvente av en ungdom.
Vernepliktige som har fullført førstegangstjenesten, er også helt sentrale som beredskapsstyrke og reserver for både Hæren og HV når det kreves.
Mange vernepliktige fortsetter i Hæren og resten av Forsvaret når førstegangstjenesten er
fullført. Hæren opplever at utdanning og tjeneste, både som spesialist og offiser, er ettertraktet og at vi hvert år må takke nei til et stort antall meget godt kvalifiserte søkere. Grunnlaget for denne store interessen er en moti- verende førstegangstjeneste tuftet på menneskelig og faglig utvikling.
Kvaliteten på norske soldater som vi får gjennom verneplikten, har vært en av hovedårsakene til at Hæren har lykkes svært godt med store og viktige endringer, som oppbyggingen i Finnmark og et økt fokus på bered- skap. Dette gjør meg trygg på at Hæren raskt kan vokse ytterligere.
her&nå
Generalmajor LARS S. LERVIK Sjef Hæren
AUGUST 2020 77