Page 92 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 92
ØVELSE: Vertslandstøttekonseptet handler om å ta imot allierte styrker på best mulig måte både under øvelser og ved kriser og krig. Her kjører nederlandske styrker pansrede BV206 i land fra et landgangsfartøy under øvelse Trident Juncture 2018 i Norge. FOTO: TORBJØRN KJOSVOLD
Bygget relasjoner i Bahrain
Det handler mye om relasjonsbygging. Kommandørkaptein Per Christian Gundersen har vært eneste nordmann i den maritime styrken i Bahrain.
Gundersen har hatt en lærerik tjeneste i Combined Maritime Forces (CMF).
– Min hovedoppgave som Chief Engagement er å forberede ledelsen i CMF i forkant av møter med regionale militære og sivile ledere i og utenfor koalisjonen. Mye i CMF handler om relasjonsbygging, forteller han på telefon fra operasjonens hovedkvarter på en amerikansk marinebase i Bahrains hovedstad Manama.
Teamet han leder, utarbeider bakgrunnsinfor- masjon til ledelsen om landene de skal reise til, og aktørene de skal møte. Teamet foreslår også hva samtalene bør handle om, gjerne basert på hva som var tema på forrige møte.
Slutt på reiser. Koronaepidemien gjorde at det ble slutt på alle internasjonale reiser i februar.
– Vi måtte derfor finne alternative måter å drive relasjonsbygging på, forteller Gundersen. Han trekker frem videokonferanser, tele-
fonsamtaler, brev og dialog med de øverste nasjonale representantene som er tilknyttet
hovedkvarteret. Men det ble ikke det samme som å møte personer ansikt til ansikt.
Stagnert styrke. Kommandørkapteinen har også vært en del av en kjernegruppe på fire per- soner som har revidert CMF.
– CMF hadde på mange måter stagnert, ifølge Gundersen. Det var blant annet lav interesse fra medlemslandene for å delta med styrker.
– Resultatet av planarbeidet ble presentert for medlemslandene under den årlige maritime sikkerhetskonferansen til CMF i sommer. For- håpentlig vil kapasitetsbygging blir prioritert i mye større grad fremover. Over tid er ambisjo- nen at de regionale nasjonenes mariner, kyst- vakt og maritime politistyrker vil være i stand til å ivareta maritim sikkerhet i større grad enn de gjør i dag, sier Gundersen.
Trenger kunnskap. Ifølge Gundersen er det stort behov for kunnskap innenfor maritime fagområder som bordingsoperasjoner, motor-
vedlikehold, navigasjon, sjømannskap, maritim planlegging og maritim rettshåndhevelse.
– Mindre medlemsland som ikke har anled- ning å sende en fregatt eller et maritimt patrul- jefly til misjonen, kan dermed støtte CMF ved å bidra med maritime spesialister og kapasitets- byggingsteam i kortere perioder, sier han.
Fri ferdsel. Hovedoppgaven til CMF er å gjen- nomføre maritime sikkerhetsoperasjoner for
å sikre fri ferdsel for sivil skipsfart. Styrken skal hindre kriminell aktivitet og terrorisme
i internasjonalt farvann i havområdene rundt Den arabiske halvøy. Operasjonsområdet er på størrelse med det europeiske kontinentet. Det dekker Persiabukta, Omanbukten, Det arabiske hav, Adenbukta, Rødehavet og deler av Det indiske hav.
Smugling og pirater CMF består av 33 land og har tre fartøysstyrker med ulike mandater og oppgaver.
FORSVARETInSnhOoldPfrEaRFoArsvTarIeVt EHOVEDKVARTER InnholdfraForsvaret 92 AUGUST 2020