Page 94 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 94

  Tautrekking om viktige mennesker
Både Forsvaret og den sivile arbeidsgiveren trenger dem i en krise.
Nå skal Forsvaret se på lærdommen av den sivilmilitære tautrekkingen under pandemien.
 Erfaringene etter innføringen av strenge smitteverntiltak i midten av mars vitner om at nordmenn både er tilpasningsdyktige og villige til å stå opp for storsamfunnet. Forsvarsansatte har tilpasset seg med nye rutiner og nye digitale verktøy. Men på samme tid har krisen avdekket en svakhet som har flydd under radaren.
Mange vernepliktige går ut til samfunnskri- tiske jobber etter førstegangstjenesten. Da kan det oppstå konflikt mellom å bidra i Forsvaret og å bidra som kritisk ressurs på den sivile arbeidsplassen. Forsvaret har en ordning – myn- tet på sikkerhetspolitiske kriser – som fritar tjenestepliktige fra militærtjeneste dersom de har en samfunnskritisk funksjon. Dette er kjent som «fritaksordningen».
Ny «krise»-dimensjon. Da barnehager og skoler ble stengt i mars, utarbeidet regjeringen en liste over personellgrupper og stillinger som antas
å ha en kritisk samfunnsfunksjon. Norge fikk
en fredstidskrise av proporsjoner ingen annen krise matcher i moderne tid. Heimevernet alene mobiliserte stort med ekstraordinær tjeneste
og støttet det sivile samfunnet med nærmere
14 500 soldatdøgn.
– Som følge av koronasitasjonen har vi erfart
en ny dimensjon. Sivilt næringsliv og offentlige virksomheter og etater opplever at krisebe- grepet ikke bare begrenser
seg til kriser der innsetting av
Forsvarets ressurser er virke- middelet, sier brigader Gunn Elisabeth Håbjørg (bildet), sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter.
Utvidet listen. Listen over kritiske samfunns- funksjoner er resultat av en løpende vurdering fra myndighetene. I mai ble listen utvidet.
– Når Forsvaret og Heimevernet kaller ut per- sonell til ekstraordinær tjeneste i stor skala, også
som følge av fredstidskrise, er det viktig at vi ikke samtidig rammer kritiske samfunnsfunk- sjoner. Heimevernets kraftsamling er i praksis årsaken til at vi i dag sitter med mye erfaring som gjør at vi kan bli enda bedre på dette i frem- tiden, legger Håbjørg til.
Korona-vekker. Ifølge brigaderen har koronakri- sen vist hvordan sivile virksomheter har behov for å beholde egne ansatte for å holde i gang viktige samfunnsfunksjoner samtidig som For- svaret kaller dem inn til tjeneste.
– Dette kan tyde på at innmeldingen til fri- taksordningen ikke er oppdatert ut fra et reelt behov på sivil side. Grunnen til den mangelfulle innmeldingen kan være at noen sivile virksom- heter ikke anser den årlige repetisjons- eller heimevernstjenesten som særlig belastende og at det derfor ikke har vært behov for å melde personellet inn i fritaksordningen, tror Håbjørg.
Når tjenestepliktige ikke er innmeldt i fritak-
 FHOÆRRSEVNARETInSnhPoldEfRra SFoOrsvNarEetLL- OG VERNEPLIKTSSENTER Innhold fra Forsvaret 94 AUGUST 2020
  













































































   92   93   94   95   96