Page 93 - Forsvarets Forum nr. 4 2020
P. 93

 Primæroppgaven til fartøysstyrken Combined Task Force 150 er å hin-
dre smugling av våpen og narkotika. Combined Task Force 151 har som mål å bekjempe piratvirksomhet gjennom
å patruljere den internasjonale trans- ittkorridoren gjennom Adenbukta, Bab Al Mandeb, inn i Rødehavet og langs østkysten av Somalia, i samarbeid med EU Naval Forces. Combined Task Force 152 har ansvaret for maritime sikker- hetsoperasjoner i Persiabukta i tillegg til kapasitetsbygging.
Norske fartøyer. Til enhver tid er det omtrent 30–40 norskflaggede handels- fartøyer i Persiabukta. Interessen for CMF er derfor stor.
Primært rapporterer Gundersen til Forsvarets operative hovedkvarter, men også Utenriksdepartementet, Forsvars- departementet og sivile aktører som Rederiforbundet har mottatt informa- sjon fra ham.
Kommandørkapteinen ankom
Bahrain i januar, på samme tid som den iranske generalen Qasem Soleimani ble drept i Irak. Det resulterte i at Iran utførte et missilangrep mot den ame- rikanske flybasen al-Assad i Irak, hvor også norske soldater befant seg.
Bekymret for angrep. – Amerikanerne var bekymret for at Iran skulle angripe Bahrain og marinebasen med missiler. Rent operasjonsmessig har imidlertid ikke CMF en rolle å spille i konflikten mellom USA og Iran. Mandatet vårt er bare rettet mot ikke-statlig kriminell aktivitet til sjøs. Men da spenningsni- vået økte, valgte flere av de toneangi- vende nasjonene å trekke styrkene sine midlertidig ut av misjonen for å støtte operasjonene som var direkte rettet mot Iran, forteller Gundersen.
Han avsluttet tjenesten sin i Bahrain i sommer.
Kommunikasjonsrådgiver INA NYÅS MOE
PIRATER: De skal blant annet hindre smugling og bekjempe pirater. Kommandørkaptein Per Christian Gundersen (t.v.) i prat med CMFs nestkom- manderende, flaggkommandør Dean Bas- set fra Royal Navy.
FOTO: COMBINED MARITIME FORCES
FOH har vært gjennom fire inten- sive år hvor samarbeid med Nato og implementering av Forsvars- sjefens kommando- og kontrolldi- rektiv har vært dimensjonerende aktiviteter.
Videreutvikling mot 2025
Dette arbeidet har tydeliggjort FOHs oppgaver nasjonalt og i forhold til Nato og allierte.
Basert på erfaringene fra disse fire årene skal det nå settes fokus på å videreutvikle organisasjon og felles-
«FOH MÅ KUNNE SAMARBEIDE SØMLØST MED NATO»
operative prosesser ved FOH. For denne utviklingen mot 2025 har sjef FOH lagt følgende visjon til grunn:
«FOH er et anerkjent HQ i Nato, vel i stand til å lede nasjonale felles- operasjoner i fred, krise og krig. FOH skal på kort varsel være i stand til å lede mottak av alliert forsterkning og føre kommando over begrensede allierte styrker i alle domener.»
Visjonen innebærer at FOH må kunne samarbeide sømløst med Nato. Dette innebærer at våre operative prosesser er gjenkjennbare for våre allierte, og at våre kommando- og kontrollsystemer er interoperable med Nato. FOH har erkjent at vi blant annet må utvikle oss ytterligere innen fagområder som targeting, strategisk kommunikasjon og elektronisk krigføring for å nå dette målet. Når dette er på plass, er vi bedre i stand til å lede begrensede allierte styrker på norsk jord.
Forsvaret får snart nye og avanserte systemer, som F-35 og P-8, og vi må være godt forberedt når disse er på plass. Skal vi være tilstrekkelig fremtidsrettet, må vi kunne bidra til utvikling av ny teknologi og ta denne i bruk.
Vi vil videreutvikle vårt samarbeid med Noble og ønsker å bli en mer synlig aktør innenfor forskning og utvik- ling. Dette skal sikre at de fellesoperative aspektene er en del av eksperimentering, forskning og utvikling.
For å koordinere og lede utviklingen av hovedkvarteret opprettet sjef FOH 1. april en utviklingsavdeling, J10. Frem til sommeren 2021 er J10 en prosjektorganisasjon.
FOH er en innovativ og kompetanserik organisasjon med mange dyktige medarbeidere som over år har vist at vi klarer å utvikle og implementere nye løsninger.
Nå skal organisasjonen vokse, og ny kompetanse skal utvikles. Det skal vi gjøre gjennom øvelser, trening, bidrag inn i teknologiutvikling og god dokumentasjon av prosesser. Hele organisasjonen vil bli involvert i dette arbeidet for å finne de gode løsningene.
her&nå
Oberst
JAN ØSTBØ
Sjef utviklingsseksjonen FOH
 AUGUST 2020 93
  




































































   91   92   93   94   95