Page 92 - Forsvarets forum 5-2018
P. 92
Ny sjef på FKL. Flaggkommandør Rune Fromreide
Sommer er ny sjef ved Forsvarets kompetansesenter
for logistikk og operativ støtte (FKL). Sjefsskiftet ble
gjennomført på Sessvollmoen leir 17. september. Sere-
monien ble gjennomført med fanfarer fra Garden og
oppstilling av alle avdelingene tilhørende FKL. Rune
LOGISTIKK Fromreide Sommer har siden februar 2016 vært sjef
Mer lokalmat
i messene
Kjøkkensjefene skal finne gode,
lokale matprodusenter.
Det skal en avtale mellom Forsvaret og
stiftelsen Matmerk sørge for.
Nylig møttes kjøkkensjefer fra Forsva-
rets messer og lokale matprodusenter til
en «speeddate». Målet var å gi kjøkken-
sjefene et innblikk i hvilke velsmakende
produkter som finnes like utenfor leirene
og de tradisjonelle bestillingslistene.
— Dette betyr at vi får en større frihet
og kan servere mer særegne smaker, sier
assisterende kjøkkensjef og innkjøper
Roger Bakken ved Ramsund orlogsstasjon.
Øker matberedskapen. Han og de andre
kjøkkensjefene i Forsvaret står nå mer
fritt til å velge produkter fra lokale leve-
randører, uten å gå veien om Forsvarets
rammeavtaler.
— Forsvaret er storforbruker av mat og
bruker mellom 400–500 millioner kroner
i året på matforsyning. Lokalprodusert
mat øker matberedskapen og tilgjengelig-
heten av mat og gjør oss dermed mindre
sårbare, for klarer Torstein Øygarden,
direktør for strategiske anskaffelser i For-
svarets logistikkorganisasjon (FLO).
Lurt. Direktør Nina Sundqvist i Matmerk Klar, ferdig…spis!
sier Forsvaret gjør lurt i å handle lokalt.
– Som tidligere offiser i Luftforsvaret vet
jeg hvor viktig sunn, trygg og velsmakende
mat er for soldatene, sier hun. På møtet
mellom kjøkkensjefene og lokalmat-produ-
sentene i velferdsbygningen på Bardufoss
leir ble det fristet med lokale fiskeretter,
oster, slaktevarer fra rein, svin og får. Her skal det serveres ca. 16 000 måltider i døgnet.
– De trenger ikke å si så mye. Vi smaker
at dette er kvalitet, sier kjøkkensjef Anne-
line Vassbakk Løyning ved Setermoen leir.
Det er foreløpig stille i de enorme teltene Angeltvedt er ansvarlig for at alle de 30 nasjo-
Informasjonsrådgiver på Rødsmoen, like nord for Rena leir. Hele nene som skal delta, får det de trenger når de
LARS HALLINGSTORP 950 000 kvadratmeter har blitt ryddet for å gi skal øve på norsk jord.
plass til de tyske styrkene som skal bo her under
Nato-øvelsen Trident Juncture. Sakte, men Blir størst. Til sammen 50 teltleirer i ulike
sikkert vil leiren fylles med liv før alt personell størrelser er nå satt opp på forskjellige steder i
skal være på plass når øvelsen starter for fullt landet. Den desidert største på Rødsmoen. Her er
30. oktober. noen nøkkeltall:
• Totalt er det satt opp 67 telt i størrelser fra 30
Dobler innbyggertallet. Hele 5500 tyskere skal til 3000 kvadratmeter.
bo på Rødsmoen. Det er over dobbelt så mange • Av disse er 15 forlegningstelt (21000 kvm),
som det bor i Åmot kommune til daglig. messe (6500 kvm), velferdsområde (3000 kvm),
FOTO: LARS HALLINGSTORP
LOKALMAT: Et samarbeid mellom – For Forsvaret er dette olympiske leker i treningsområde (3000 kvm), 3 sanitærtelt med
Forsvaret og Matmerk skal gi mer lokal- logistikk, og åpningsseremonien holdes når dusj og toalett (3050 kvm), og lager og butikk-
produsert mat i Forsvarets messer. Det øvelsen starter, sier kommandørkaptein Ronny telt (2000 kvm).
øker også Norges matberedskap. Angeltvedt i Forsvarets logistikkorganisasjon. • Hver dag vil det serveres opptil 16 000 måltider.
92 OKTOBER 2018