Page 92 - Forsvarets forum 5-2018
P. 92

Ny sjef på FKL. Flaggkommandør Rune Fromreide
                                                                                  Sommer er ny sjef ved Forsvarets kompetansesenter
                                                                                  for logistikk og operativ støtte (FKL). Sjefsskiftet ble
                                                                                  gjennomført på Sessvollmoen leir 17. september. Sere-
                                                                                  monien ble gjennomført med fanfarer fra Garden og
                                                                                  oppstilling av alle avdelingene tilhørende FKL. Rune
                   LOGISTIKK                                                      Fromreide Sommer har siden februar 2016 vært sjef


        Mer lokalmat

        i messene


        Kjøkkensjefene skal finne gode,
        lokale matprodusenter.
        Det skal en avtale mellom Forsvaret og
        stiftelsen Matmerk sørge for.
          Nylig møttes kjøkkensjefer fra Forsva-
        rets messer og lokale matprodusenter til
        en «speeddate». Målet var å gi kjøkken-
        sjefene et innblikk i hvilke velsmakende
        produkter som finnes like utenfor leirene
        og de tradisjonelle bestillingslistene.
          — Dette betyr at vi får en større frihet
        og kan servere mer særegne smaker, sier
        assisterende kjøkkensjef og innkjøper
        Roger Bakken ved Ramsund orlogsstasjon.

        Øker matberedskapen. Han og de andre
        kjøkkensjefene i Forsvaret står nå mer
        fritt til å velge produkter fra lokale leve-
        randører, uten å gå veien om Forsvarets
        rammeavtaler.
          — Forsvaret er storforbruker av mat og
        bruker mellom 400–500 millioner kroner
        i året på matforsyning. Lokalprodusert
        mat øker matberedskapen og tilgjengelig-
        heten av mat og gjør oss dermed mindre
        sårbare, for klarer Torstein Øygarden,
        direktør for strategiske anskaffelser i For-
        svarets logistikkorganisasjon (FLO).
        Lurt. Direktør Nina Sundqvist i Matmerk   Klar, ferdig…spis!
        sier Forsvaret gjør lurt i å handle lokalt.
          – Som tidligere offiser i Luftforsvaret vet
        jeg hvor viktig sunn, trygg og velsmakende
        mat er for soldatene, sier hun. På møtet
        mellom kjøkkensjefene og lokalmat-produ-
        sentene i velferdsbygningen på Bardufoss
        leir ble det fristet med lokale fiskeretter,
        oster, slaktevarer fra rein, svin og får.   Her skal det serveres ca. 16 000 måltider i døgnet.
          – De trenger ikke å si så mye. Vi smaker
        at dette er kvalitet, sier kjøkkensjef Anne-
        line Vassbakk Løyning ved Setermoen leir.
                                               Det er foreløpig stille i de enorme teltene   Angeltvedt er ansvarlig for at alle de 30 nasjo-
        Informasjonsrådgiver                   på Rødsmoen, like nord for Rena leir. Hele    nene som skal delta, får det de trenger når de
        LARS HALLINGSTORP                      950 000 kvadratmeter har blitt ryddet for å gi   skal øve på norsk jord.
                                               plass til de tyske styrkene som skal bo her under
                                               Nato-øvelsen Trident Juncture. Sakte, men   Blir størst. Til sammen 50 teltleirer i ulike
                                               sikkert vil leiren fylles med liv før alt personell   størrelser er nå satt opp på forskjellige steder i
                                               skal være på plass når øvelsen starter for fullt   landet. Den desidert største på Rødsmoen. Her er
                                               30. oktober.                          noen nøkkeltall:
                                                                                     • Totalt er det satt opp 67 telt i størrelser fra 30
                                               Dobler innbyggertallet. Hele 5500 tyskere skal   til 3000 kvadratmeter.
                                               bo på Rødsmoen. Det er over dobbelt så mange   • Av disse er 15 forlegningstelt (21000 kvm),
                                               som det bor i Åmot kommune til daglig.    messe (6500 kvm), velferdsområde (3000 kvm),
                                      FOTO: LARS HALLINGSTORP
        LOKALMAT: Et samarbeid mellom            – For Forsvaret er dette olympiske leker i   treningsområde (3000 kvm), 3 sanitærtelt med
        Forsvaret og Matmerk skal gi mer lokal-  logistikk, og åpningsseremonien holdes når   dusj og toalett (3050 kvm), og lager og butikk-
        produsert mat i Forsvarets messer. Det   øvelsen starter, sier kommandørkaptein Ronny   telt (2000 kvm).
        øker også Norges matberedskap.         Angeltvedt i Forsvarets logistikkorganisasjon.  • Hver dag vil det serveres opptil 16 000 måltider.
     92  OKTOBER 2018
   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97