Page 6 - Forsvarets forum 6-2019
P. 6
n Ansvarlig redaktør: TOR EIGIL STORDAHL
n Redaktør: ERLING EIKLI
n Digitalredaktør: OLE KÅRE EIDE
n Redaksjonssjef: PAAL RAVNAAS
Takk for maten!
Baconsurra torsk sto på menyen da messetesten i Forsvarets forum gikk inn
for landing på Andøya flystasjon i november. Vi har besøkt mannskapsmesser
siden 2016, og testen fra Andøya som står i denne utgaven av bladet, er den siste –
i alle fall i denne omgang.
Messetesten har vært populært lesestoff, men ikke hos alle. Vi har kjørt testen to
perioder før. På 1990-tallet fikk vi et klageskriv fra noen kjøkkensjefer som mente
det var mobbing. De skrev brev til Forsvarsdepartementet og krevde at spalten ble
stanset. Departementet ville som eier ikke blande seg inn i redaksjonelle beslut-
ninger, men viste til redaktøren. På det tidspunktet
hadde vi egentlig planlagt å stoppe, men for at det ikke «Velferd bidrar
skulle se som om vi ga etter for press, kjørte vi for sik-
kerhets skyld serien et år til! til at soldaten
Når vi nå ved utgangen til 2019 avslutter en ny
besøksrunde i landets messer, er det heller ikke på kan yte mer»
grunn av klager på det vi skriver. Vi har behov for å
fornye innhold og form i Forsvarets forum.
Akkurat som maten i Forsvaret, skal Forsvarets forum ha et variert innhold. Vi
skriver om Nato-toppmøter, forsvarsbudsjetter og fagmilitære råd. Internasjonale
operasjoner og øvelser her hjemme er prioriterte temaer både på nettet og i maga-
sinet vårt.
Mat er også viktig for oss fordi det betyr så mye for dagliglivet til dem som tje-
nestegjør ute ved avdelingene. Velferd bidrar til at soldaten kan yte mer.
Det var den daværende generalintendanten som utfordret oss den første gan-
gen. Han foreslo å vie maten i messene oppmerksomhet. Hvorfor var det så stor
forskjell på mattilbudet i militære messer? Var det ulik tilgang på penger eller
råvarer? Var det lettere å lykkes på små enn store messer? Eller var rett og slett
kjøkkensjefen det kom an på?
Jeg tror messetesten har vært godt lesestoff og bidratt til
oppmerksomhet om at maten – og miljøet det serveres i
– betyr mer enn vi til vanlig tenker på.
I år er det 45 år siden jeg gjorde førstegangstjeneste i
Marinen.
Jeg feiret jul på Haakonsvern det året. Det var en fantas-
tisk opplevelse, også gastronomisk. Mange av kokkene var
hyret inn på fritiden til å jobbe på restauranter og hoteller i
Bergen, så de visste hva som gjaldt. I den lokale restaurant-
verden var det kjent at de ansatte og gastene på kjøkkenet på
basen laget byens beste julebord.
Vi i Forsvarets forum avslutter messetesten, men kjøkken-
personalet i Forsvaret fortsetter sin innsats.
Takk for maten, folkens – og riktig god jul!
Tor Eigil Stordahl, ansvarlig redaktør
REDAKSJONELT FORSVARETS FORUM
F • Forsvarets forum ønsker å rette seg etter regler for god MILJØMERKET Dette produktet er trykt
presse skikk slik disse er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. etter svært strenge miljø- Medlem av:
krav og er Svanemerkt,
Den som mener seg rammet av urettmessig omtale i bladet, 2041 0652 CO2-nøytralt og European Military
Trykksak 100 prosent Press Association
oppfordres til å kontakte redaksjonen. Det er også anledning resirkulerbart.
å reise klage til: Pressens Faglige Utvalg, Rådhusgt. 14, Grafisk produksjon: 07 Media as
0158 Oslo, Tlf.: 22 40 50 40. www.07.no
6 DESEMBER 2019