Page 49 - Forsvarets forum 2-2019
P. 49
KOLSÅS Kjøkkensjefen
TIL BORDS:
150–400. Svært brede stoler Driftssjef Fredrik Ribe og
gjør det trangt rundt bordene. hans seks kolleger fra ISS
drifter messa på Kolsås
KØ: for Forsvaret. Ifølge Ribe
Ikke noe stort problem, men er det messene på Kolsås
2. serveringslinje kan merkes og Perminalen i Oslo
bedre. Sivile kommer enten sentrum som ikke drives
før eller etter soldatene for å av Forsvaret selv. Da han startet for fem år
spise. siden, forteller han at køen til ferskvaredis-
ken på Meny i nærheten var lang da det var
ORDEN: middag på Kolsås.
Skittent på flere av bordene – Slik er det ikke i dag. Jeg opplever at flere
før lunsj. Litt shabby og slitt nå spiser hos oss, og det mener vi sier noe om
messe. at det går i riktig retning, mener driftssjefen.
Han har mange sivile som spiser i messa, i
LUNSJ: tillegg til 50-60 soldater.
To varmretter, suppe hver dag Ribe har erfaring som kokk fra førstegangs-
som alternativ varmrett num- tjenesten og har også to runder som kokk i
mer tre. Tradisjonelt pålegg og den tidligere norske leiren i Meymaneh i Afg-
fyldig salatbar. hanistan, der han også har fått noe utstyr fra.
De litt umoderne lokalene på Kolsås får
MIDDAG: ikke Ribe gjort stort med, men han har et høyt
Kyllingfilet, ris og litt smakløs ønske om å få på plass en bedre og mer prak-
ratatouille. Ble vi forsøkt lurt tisk serveringslinje.
med desserten? – Visuelt vil også matopplevelsen bli bedre
om serveringslinjen forbedres og får et mer
2019-preg. I dag er den umoderne og lite
praktisk, med blant annet gamle disker. Nye
linjer og disker vil fremheve maten bedre
og gjøre at den faktisk smaker og oppleves
bedre, mener Ribe. Han har i dialog med
Forsvaret om endringer, men vet ikke helt når
disse kan være på plass.
– Vi har forsøkt å gjøre noen forbedringer,
som å foliere skap så de ser penere ut, og
dessuten har stoler og bord vært byttet ut for
ikke så lenge siden.
– Soldatene sier de får mye rester?
– Jeg er opptatt av at det alltid skal være
et alternativ til hovedretten. Og da er oftest
rester fra dagen i forveien alternativet.
KYLLING: Dagens kyllingfilet med ....og maten smakte?
ratatouille ble tatt imot på forskjellige
vis hos soldatene på Kolsås. Fra ven- Mathias Hov (19)
stre Fredrik Woll, May-Linn Lyngmo, Tillitsvalgt
Kaja Westlie Aldar, Marie Simonsen
og Charlotte Tvedt. – Det smaker som om kjøkke-
net er mer opptatt av kvan-
titet enn kvalitet. Kylling går
igjen ofte, så snart utvikler
jeg fjær!
Kaja Aldar (20)
Velferdssoldat
til og med var dessert på en mandag. problem: De må tørre å spise det som blir ser- – Greit nok, men det mangler
«Det har vi aldri før opplevd.» vert – ikke se ned og si at det ser «rart ut». Da generelt saus til måltidene. Det
Jasså, ikke det? er man rett og slett litt bortskjemt, for mat som er mye restemat.
«ser rar ut», kan faktisk være ganske god.
Unisont er det også at lunsjen er hverdagenes At Kolsås-messa forsøkte å blidgjøre oss ved å
høydepunkt bestående av et utvalg pålegg, en lirke frem fire karamellpuddinger fra søndagens
variert salatbar og minimum to varmretter, dessert, er dessverre med på å trekke ned når Caroline Carlsson (19)
den ene helt garantert en rest fra en tidligere soldatene sier de så å si aldri har dessert – 2. års-lærling
middag. Samme rest kom for øvrig frem til mid- foruten nettopp på søndagene. – Jeg synes det er for lite
dagen, og mange forsynte seg av den i stedet for Sånn sett var desserten også en rest. variert mat, veldig A4-mat. Er
å gå for den mye bedre kyllingfileten med ris og det saus – så er det brun saus
ratatouille. PAAL RAVNAAS pr@fofo.no nesten uansett.
Og her kommer vi også til noe av soldatenes FOTO: WERNER JUVIK
APRIL 2019 49