Page 49 - Forsvarets forum 2-2019
P. 49

KOLSÅS                           Kjøkkensjefen

                                                         TIL BORDS:
                                                         150–400. Svært brede stoler      Driftssjef Fredrik Ribe og
                                                         gjør det trangt rundt bordene.   hans seks kolleger fra ISS
                                                                                          drifter messa på Kolsås
                                                         KØ:                              for Forsvaret. Ifølge Ribe
                                                         Ikke noe stort problem, men      er det messene på Kolsås
                                                         2. serveringslinje kan merkes    og Perminalen i Oslo
                                                         bedre. Sivile kommer enten       sentrum som ikke drives
                                                         før eller etter soldatene for å   av Forsvaret selv. Da han startet for fem år
                                                         spise.                           siden, forteller han at køen til ferskvaredis-
                                                                                          ken på Meny i nærheten var lang da det var
                                                         ORDEN:                           middag på Kolsås.
                                                         Skittent på flere av bordene       – Slik er det ikke i dag. Jeg opplever at flere
                                                         før lunsj. Litt shabby og slitt   nå spiser hos oss, og det mener vi sier noe om
                                                         messe.                           at det går i riktig retning, mener driftssjefen.
                                                                                          Han har mange sivile som spiser i messa, i
                                                         LUNSJ:                           tillegg til 50-60 soldater.
                                                         To varmretter, suppe hver dag      Ribe har erfaring som kokk fra førstegangs-
                                                         som alternativ varmrett num-     tjenesten og har også to runder som kokk i
                                                         mer tre. Tradisjonelt pålegg og   den tidligere norske leiren i Meymaneh i Afg-
                                                         fyldig salatbar.                 hanistan, der han også har fått noe utstyr fra.
                                                                                            De litt umoderne lokalene på Kolsås får
                                                         MIDDAG:                          ikke Ribe gjort stort med, men han har et høyt
                                                         Kyllingfilet, ris og litt smakløs   ønske om å få på plass en bedre og mer prak-
                                                         ratatouille. Ble vi forsøkt lurt   tisk serveringslinje.
                                                         med desserten?                     – Visuelt vil også matopplevelsen bli bedre
                                                                                          om serveringslinjen forbedres og får et mer
                                                                                          2019-preg. I dag er den umoderne og lite
                                                                                          praktisk, med blant annet gamle disker. Nye
                                                                                          linjer og disker vil fremheve maten bedre
                                                                                          og gjøre at den faktisk smaker og oppleves
                                                                                          bedre, mener Ribe. Han har i dialog med
                                                                                          Forsvaret om endringer, men vet ikke helt når
                                                                                          disse kan være på plass.
                                                                                            – Vi har forsøkt å gjøre noen forbedringer,
                                                                                          som å foliere skap så de ser penere ut, og
                                                                                          dessuten har stoler og bord vært byttet ut for
                                                                                          ikke så lenge siden.
                                                                                            – Soldatene sier de får mye rester?
                                                                                            – Jeg er opptatt av at det alltid skal være
                                                                                          et alternativ til hovedretten. Og da er oftest
                                                                                          rester fra dagen i forveien alternativet.


          KYLLING: Dagens kyllingfilet med                                                ....og maten smakte?
          ratatouille ble tatt imot på forskjellige
          vis hos soldatene på Kolsås. Fra ven-                                                      Mathias Hov (19)
          stre Fredrik Woll, May-Linn Lyngmo,                                                        Tillitsvalgt
          Kaja Westlie Aldar, Marie Simonsen
          og Charlotte Tvedt.                                                                        – Det smaker som om kjøkke-
                                                                                                     net er mer opptatt av kvan-
                                                                                                     titet enn kvalitet. Kylling går
                                                                                                     igjen ofte, så snart utvikler
                                                                                                     jeg fjær!

                                                                                                    Kaja Aldar (20)
                                                                                                    Velferdssoldat
          til og med var dessert på en mandag.  problem: De må tørre å spise det som blir ser-      – Greit nok, men det mangler
            «Det har vi aldri før opplevd.»     vert – ikke se ned og si at det ser «rart ut». Da   generelt saus til måltidene. Det
            Jasså, ikke det?                    er man rett og slett litt bortskjemt, for mat som   er mye restemat.
                                                «ser rar ut», kan faktisk være ganske god.
          Unisont er det også at lunsjen er hverdagenes   At Kolsås-messa forsøkte å blidgjøre oss ved å
          høydepunkt bestående av et utvalg pålegg, en   lirke frem fire karamellpuddinger fra søndagens
          variert salatbar og minimum to varmretter,   dessert, er dessverre med på å trekke ned når   Caroline Carlsson (19)
          den ene helt garantert en rest fra en tidligere   soldatene sier de så å si aldri har dessert –    2. års-lærling
          middag. Samme rest kom for øvrig frem til mid-  foruten nettopp på søndagene.             – Jeg synes det er for lite
          dagen, og mange forsynte seg av den i stedet for   Sånn sett var desserten også en rest.  variert mat, veldig A4-mat. Er
          å gå for den mye bedre kyllingfileten med ris og                                          det saus – så er det brun saus
          ratatouille.                          PAAL RAVNAAS pr@fofo.no                             nesten uansett.
            Og her kommer vi også til noe av soldatenes   FOTO: WERNER JUVIK

                                                                                                                     APRIL 2019 49
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54