Page 47 - Forsvarets forum 6-2018
P. 47

KNM OTTO SVERDRUP                   Stuerten

                                                         TIL BORDS:
                                                         Ca. 140. Førstegongsteneste-        Stuert Anon Ruchira-
                                                         gjerande og tilsette har sepa-      nan har seks kokkar
                                                         rat etemesse.                       og fire sterrids (ser-
                                                                                             vitørar) med seg på
                                                         KØ:                                 laget når KNM Otto
                                                         Til å vere om bord i fregatt,       Sverdrup siglar. Da
                                                         veldig lite.                        skal dei servere ein
                                                                                             stad mellom 130 og 140 offiserar, spesia-
                                                         ORDEN:                              listar, matrosar og gastar kvar dag.
                                                         Maten bra, men etemessa er            – Det viktigaste er at vi klarar å lage
                                                         ganske rotete. Ein del søl.         måltid med god kvalitet ut frå det vi til
                                                                                             kvar tid har å lage mat av. Har vi gløymt
                                                         LUNSJ:                              noko når vi siglar ut, ja, da har vi gløymt
                                                         Biffsandwich, røykelaks,            det. Da må vi improvisere i høve til
                                                         eggerøre og ostefat er veldig       dei rettane vi har planlagt med, seier
                                                         bra. Men vi saknar noko meir        Ruchiranan.
                                                         pålegg.                               Byssa er ikkje stor samanlikna med eit
                                                                                             kjøkken på land. Her går ein bokstaveleg
                                                         MIDDAG:                             talt oppå kvarandre mens ein jobbar.
                                                         Den til nå beste torsken vi har       – Eit moment er at vi heile tida må
                                                         ete i Forsvaret. Steikt sopp var    tenkje på tryggleik til sjøs. Ting lear
                                                         fulltreffar som tilbehøyr           på seg når fartøyet møter bølgjene på
                                                                                             havet, og da er det utfordrande å tenkje
                                                                                             på at ting ikkje skal falle i dørken, velte
                                                                                             eller skade nokon. Kjelane med saus kan
                                                                                             vi jo ikkje toppfylle om vi har høge bøl-
                                                                                             gjer, fortel han.
                                                                                               – Mange er borte frå familie og vener
                                                                                             lenge, så for oss i byssa handlar det
                                                                                             mykje om å skape så mykje velferd som
                                                                                             mogleg med den maten vi kan servere.















          BYSSEGJENGEN: Frå venstre Anon                                                     ....og maten smakte?
          Ruchiranan, Markus Smebøl, Peder
          Aarøen Taklo, Anders Solbakken (bak),                                                         Carsten Øberg (22)
          Benjamin Djuvet Grønstein (foran),                                                            Matros
          Ravn Hognestad von Werden, Oda
          Johnsen Christensen og Steffen André                                                          – Det er skikkeleg digg
          Aaronsen.                                                                                     med fisk, eg ville aldri på
                                                                                                        dei sju hav ha laga det
                                                                                                        sjølv.


                                                                                                       Benjamin Landro (22)
          som på land. Her er det sandwich med biff,   steikt sopp i balsamico. Det smakte veldig, vel-  Matros
          steikt ris, røykelaks og eggerøre, fat med ost   dig godt.                                   – Maten er like god kvar
          og pålegg. Men det er litt mindre av alt saman-  Og når den knøttlitle byssa avsluttar med   dag, sjølv etter tre veker
          likna med på fastlandet, vi kunne nok tenkt   karamellpanacotta på tilnærma blikk hav, ja, da   på sjøen. Saknar meir
          oss noko større utval totalt sett. Det er ikkje dei   er vi heilt klare til å bikke, litt stønnande etter   grønsaker.
          store manglane, men nok til at vi leitar etter   endelig å ha fått i oss og halde både frukost,
          alternativ.                           lunsj og middag innanbords.
                                                  Vi hamnar på vørdelege fire tallerkenar.             Annelen Henriksen (22)
          Oftast er det lunsjen vi skryter mest av i Mes-                                              Matros
          setoppen, men på Otto Sverdrup må vi skryte                                                  – Maten smakar stort sett
          enda meir av middagen.                                                                       veldig bra.
            Steikt torsk høyrest ganske keisamt ut. Men
          dette blei alt anna enn keisamt. Torsken kom   PAAL RAVNAAS pr@fofo.no
          med urtesmør, rødvinsglace, smørsteikt kål og   FOTO: WERNER JUVIK
                                                                                                                 DESEMBER 2018    47
   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52