Page 40 - Forsvarets forum 1-2019
P. 40

Sjå video på

           forsvaretsforum.no





















































        KYSTFORT: Tor Petter Christensen utafor inngangen til det gamle Nato-anlegget Årøybukt fort.


      »  – Veit du kor mykje kvart av dei to fata du   Inne på det som ein gong var eit topphemmeleg   tilfelle strid. Her har vi nå oppretta vårt første

        står på, er verdt?                     Nato-anlegg, ligg i dag det nordlegaste destil-  whisky- og akevittlager, der alle fata våre vert
          Tor Petter Christensen, dagleg leiar for   leriet i verda. Det vil seie – det kan vere nokon   lagra i fleire år, forklarar Tor Petter, som meiner
        Aurora Spirits, ventar ikkje på svar frå ein   som destillerer sprit lenger nord i Noreg, men   det gamle krigssjukehuset er perfekt for den nye
        undrande fotograf frå Forsvarets forum, som   det er i så fall utan godkjenning frå styresmak-  oppgåva si.
        fortvilt prøver å balansere kroppen med eitt   tene ...                        – Vi tør seie etter to år med lagring at dette
        bein på to forskjellige whisky-fat.      Årøybukt fort blei under 2. verdskrigen bygd   eignar seg som lagringsplass. Når det gjeld
          Ein ofrar mykje for eit perfekt bilete.  av tyskarane som ein del av Lyngenlinja. Her   lagring på fat, handlar det blant anna om tem-
          – 250 000 kroner, seier han med eit smil.  skulle russarane stoggast dersom dei tok seg inn   peratur, og da helst at det svingar nokre grader
                                               i Noreg. Etter krigen tok det norske Forsvaret   opp og ned. Og det gjer det i lasarettet. Det andre
        Fat. Ei søtleg lukt blanda med lukta av noko   over anlegget som etter kvart blei eit fort som   er fukt i lufta som også er optimal her inne. Så
        røykt fyller rommet i det som ein gong var ein   skulle vere klart til strid dersom ein krig braut   vi er nokså trygge på at dette eignar seg, og det
        gamal, militær bunker. Fat med ulike storleikar   ut igjen. I 1994 blei fortet lagt ned etter at det   seier også dei internasjonale ekspertane våre.
        gir eit hint om at her vert det lagra sprit. Mykje   berre eit par år i førevegen var blitt investert   På den store tomta ved Lyngenfjorden har
        sprit av sortane whisky og akevitt.    mykje i underjordiske gangar, tunnelar og nær-  ein i tillegg investert i eit nytt bygg som husar
          Mistanken blir ikkje mindre av at Christen-  forsvarsstillingar. I 2005 blei heile området der   sjølve destilleriet. Her inne går det føre seg det
        sen saman med skotten Colin Houston jobbar   fortet ligg, seld til private investorar. Men først   magiske som gjer ulike ingrediensar til ulike
        med å tappe whisky frå to mindre fat over på   i 2011 fekk investorane lov av Forsvaret å ta i   typar sprit som vodka, akevitt, gin og whisky.
        eit større da Forsvarets forum får audiens i det   bruk heile anlegget.        Men ein har også gjort mykje meir rundt
        heilage rommet.                          I det som var lasarettet på anlegget, vert det    sjølve produksjonen. Med whiskyproduksjonen
                                               i dag lagra litervis med brennevin.   i Skottland som førebilete, der turismen rundt
        Gamalt fort. Vi oppheld oss nokre kilometer   – Eit lasarett er eit krigssjukehus. Det blei   sjølve whiskyen er vel så viktig, har ein også i
        nord for Lyngseidet i Lyngen kommune i Troms.   bygd i 1989 og skulle ta imot såra personell i   Lyngen opna opp for at publikum kan kome
     40  FEBRUAR 2019
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45